Kineska invazija na Evropu: Stiže Nio ES8 – električni SUV koji ima opciju zamene baterija

Izvor: B92, 11.Maj.2021, 09:11

Kineska invazija na Evropu: Stiže Nio ES8 – električni SUV koji ima opciju zamene baterija

Kineski proizvođač električnih automobila kreće u osvajanje Evrope, a Norveška će poslužiti kao probni balon za dalje širenje po Starom kontinentu.

Izbor Norveške je mudar jer je elektromobilnost u ovoj skandinavskoj zemlji odlično prihvaćena, ali to takođe znači da se kineski startap mora takmičiti sa jakim konkurentima poput Tesle i Volkswagena, čiji je model ID.4 bio najprodavaniji automobil u toj zemlji u aprilu.

Dakle, napad kineskog proizvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na norveško tržište biće uvod u veliku bitku za Evropu. U septembru će Nio predstaviti ES8, koji je u Kini debitovao pre tri godine.

Evropska verzija ovog SUV-a imaće bateriju kapaciteta 100 kWh i radijus kretanja od oko 500 kilometara (prema WLTP ciklusu), šest ili sedam sedišta, prtljažnik maksimalne zapremine 1.861 l (sa oborenim sedištima) i mogućnost vuče prikolice do 1.500 kg.

Infrastruktura za punjenje jedan je od presudnih faktora za uspeh proizvođača električnih automobila, a Nio garantuje mogućnost korišćenja više od 20.000 punjača u čitavoj Evropi.

Uz to, automobili ovog proizvođača će moći da koriste stanice za zamenu baterija, koje su već poznate u Kini. Četiri ovakve stanice trebalo bi da budu aktivne na području Osla do kraja 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.