Kazne za parkiranje: Kako proveriti i platiti ako su vas zapisali

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 16:34

Kazne za parkiranje: Kako proveriti i platiti ako su vas zapisali

Ukoliko niste sigurni na koji način možete da proverite da li ste dobili kaznu za parking, ili ne znate koje sve prekršaje pokrivaju ove kazne, pripremili smo vodič koji će odgovoriti na sva pitanja.

Vozači često imaju nedoumice da li smeju da “uključe sva četiri”, da li smeju da ostanu u kolima ili da ostanu “pet minuta duže” nakon što im istekne plaćeno vreme parking, odnosno da li na taj način mogu da izbegnu plaćanje kazne.

Već neko vreme novina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da vam parking kazna ne mora stajati ispod šoferšajbne kada se vratite do svog automobila.

Upravo zato, pripremili smo za vas u nastavku teksta detaljna uputstva o tome kako platiti kaznu, koji su rokovi, kao i šta se sve tačno kažnjava, od parkiranja na nepropisnim mestima do isticanja vremena za koje je parkiranje plaćeno.

Takođe, ovo obuhvata i načine na koje možete da proverite gde se vase vozilo nalazi ukoliko ga je odneo pauk, pa će vam vodič svakako biti koristan i u tom slučaju.

Parking servis naplaćuje kazne za nekoliko vrsta prekršaja – to uključuje situacije u kojima se parkiranje ne plati uopšte u zoniranim delovima, kao i one u kojima ste platili parkiranje, ali je uplaćeno vreme isteklo.

U tim slučajevima, biće vam naplaćena kazna u visine jedne dnevne parking karte.

Kako su ranije za B92. net rekli iz JKP "Parking servis", vozači mogu proveriti da li imaju kaznu za nepropisno parkiranje na sajtu JKP "Parking servis", putem SMS-a, mejla ili pozivom kontakt-centru.

Iz tog preduzeća navode da je jedan od najlakših načina da se proveri kazna "Oka sokolovog" upravo onlajn putem preko sajta JKP "Parking servisa".

Ukoliko nema kazne, pisaće da za to vozilo nije napisana kazna. Međutim, ukoliko je "Oko sokolovo" snimilo vozilo onda će na sajtu pisati svi podaci, kolika je kazna, kao i do kada je potrebno platiti kaznu.

Takođe, na sajtu JKP "Parking servisa" možete proveriti gde se nalazi vozilo nakon što ga je odneo pauk na isti način, uneti broj registarske tablice vozila.

Potrebno je razlikovati kaznu "Oka sokolovog" i Komunalne milicije", rekli su iz JKP "Parking servis".

Sve kazne za nepropisna parkiranja koja se tiču Parking servisa vozači mogu proveriti na sajtu ili pozivom kontakt-centru preduzeća. U roku od pet minuta vozači mogu na sajtu da provere da li za njihovo vozilo postoji kazna ili ne, a takođe ukoliko je parking mesto plaćeno putem SMS-a, vozači će dobiti poruku.

Ukoliko nakon osam dana korisnik ne reaguje na dnevnu kartu, odnosno kaznu, ona se šalje dalje poštom na kućnu adresu.

Kako su naveli iz JKP "Parking servis", ne zna se tačno za koliko će kazna stići, ali ona je nakon osam dana poslata na kućnu adresu.

Već neko vreme je uveden novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja (eParking), a to znači da se umesto priznanica izdaju eletronske parking karte.

Ukoliko vozilo nema parking kartu, za to vozilo se izdaje elektronska dnevna parking karta (eDPК). Novina je da se kazna sada beleži na sajtu JKP "Parking servis", a ne ostavlja se više na vetrobranu automobila.

Elektronska dnevna parking karta važi od momenta izdavanja do istog vremena u prvom sledećem danu u kome se vrši naplata parkiranja i u zoni za koju je izdata.

Kazna se može platiti putem opšte uplatnice u Pošti ili banci, ili blagajnama preduzeća ili elektronskim putem.

Ukoliko se kazna odnosno elektronska dnevna parking karta plati u roku od osam dana, ostvaruje se popust od 50 odsto.

Kazna za nepropisno parkiranje ili prekoračenje vremena parkiranja u prvoj, drugoj i trećoj zoni u Beogradu je 1.870 dinara.

Ukoliko se kazna plati u roku od osam dana, cena kazne će biti upola manje – 935 dinara. U takozvanoj plavoj zoni i u Zemunu, puna kazna iznosi 720 dinara, a ako se plati u roku od osam dana – 360 dinara.

Ukoliko se karta ne plati u roku od 20 dana, JKP "Parking servis" će pokrenuti postupak naplate potraživanja, a svi dodatni troškovi padaju na teret vozača, shodno Zakonu, navodi se na sajtu JKP "Parking servis".

Kako stoji na sajtu “Parking sevrisa”, korisnik može podneti reklamaciju putem telefona, poštom, elektronskom poštom ili neposredno na šalterima Korisničkog servisa preduzeća.

Preduzeće: JKP „Parking servis“ Beograd, Kneza Višeslava 27

Radno vreme Korisničkog servisa: ponedeljak-petak od 07.00 do 21.00 čas, subotom od 07.00 do 14.00 časova.

Korisnički servis (blagajna): Ul. Mileševska br. 51, Takovska br. 31, Milutina Milankovića 134g

Info telefon: 11011

e-mail: info@parking-servis.co.rs

Vozači nekada nisu sigurni da li im se piše kazna ako ostanu u kolima, upale "sva četiri" ili ostave upaljeno vozilo.

U ovoj situaciji je takođe potrebno razlikovati kaznu "Oka sokolovog" od kazne Komunalne policije.

Ukoliko se vozač nalazi na parking mestu, bilo da je on u kolima ili da je ostavljeno upaljeno vozilo, "Oko sokolovo" će snimiti nepropisno parkiranje i vozaču sledi kazna.

Ne postoji način na koji se može "prevariti" ovakav vid kontrole nepropisnog parkiranja. "Oko sokolovo" opaža bez greške. Sistem prepoznaje tablice bez greške, uz najbržu analizu registarske oznake, zone, GPS lokacije i vremena opažanja, navodi se na sajtu okosokolovo.com.

Čak, jedna kamera "Oka sokolovog" napravi 32 fotografije u sekundi, dok 15 vozila napravi 500 fotografija u sekundi.

Uz automatizovan proces ne postoji mogućnost da neko vozilo "pobegne". Beleži se svaka registarska oznaka, svaki prekršaj, neplaćeno parkiranje, nema "opraštanja" niti "dogovora", a sistem ne pravi pauzu i radi kontinuirano.

Radnim danima, "Oko sokolovo" radi znatno duže nego subotom. U nastavku pročitajte i tačno vreme kako je navedeno na njihovom sajtu:

Radno vreme "Oka sokolovog" je svakim radnim danom od 7 do 21 čas i subotom od 7 do 14 časova.

Takođe, nedeljom "Oko sokolovo" ne radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.