Kao u vojsci: Nemci se žale na uslove rada kod kineskog gazde

Izvor: B92, 05.Feb.2024, 23:24

Kao u vojsci: Nemci se žale na uslove rada kod kineskog gazde

Teško radno okruženje u kompaniji Great Wall Motor izaziva glavobolje rukovodiocima u novom evropskom sedištu.

Prvo su radnike namamili većim platama, a onda su ih naterali da rade u poslovnoj klimi koja im nije odgovarala, pa su počeli masovno da se žale.

Kineski proizvođač automobila lansira linije automobila Wey i Ora u Evropi u pokušaju da se proširi izvan svog domaćeg tržišta. Kompanija, koja je prošle godine otvorila kancelarije u Minhenu, agresivno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mami menadžerske talente, u želji da ih preuzme od rivala, nudeći plate koje su 30 do 50 odsto veće od onih kod nemačkih poslodavaca, rekao je jedan nemački rukovodilac za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), pod uslovom da ostane anoniman.

Centrala u Minhenu sada ima 100 zaposlenih, čiji je posao da povećaju prodaju Great Wall vozila na evropskim tržištima, ali njihov zadatak otežavaju toksični uslovi rada, rekli su za FAZ sadašnji i bivši zaposleni koji su želeli da ostanu anonimni.

Novozaposleni se žale na neobično "oštru" klimu u kompaniji, nedostatak poštovanja prema njihovoj stručnosti i dominaciju kineskog osoblja. Neki zaposleni su se žalili sindikatu IG Metall u Minhenu, posebno zbog neopravdanih otpuštanja.

Šef evropskih operacija kompanije Great Wall, Stefan Kost, rekao je za novine da je radno okruženje proizvođača automobila "intenzivno" jer je proizvođač uglavnom nepoznat van Kine.

"To je uzbudljivo, ali ne može svako da se nosi sa tim", rekao je on.

Kost je takođe rekao da su obimnije radne obaveze uobičajene u kineskim kompanijama, što je produbilo razlika između dve poslovne kulture, piše Revijahak.

Čak i u Kini, stil upravljanja predsednika kompanije Great Wall smatra se ekstremnim. Zaposleni u Kini prolaze dvonedeljnu vojnu obuku pre nego što se pridruže kompaniji, a zatim marširaju do svojih radnih mesta, u trpezariju i kada se njihove smene završe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.