Kamere i veštačka inteligencija: Sistem koji upozorava motocikliste i bicikliste na opasnost

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 21:05

Kamere i veštačka inteligencija: Sistem koji upozorava motocikliste i bicikliste na opasnost

Biciklisti i motociklisti su posebno ugroženi u drumskom saobraćaju. Startap Roadio je zato razvio sistem upozorenja na sudar za vozače električnih bicikala i motocikliste kako bi sprečio ozbiljne nesreće.

Sistem može da upozori vozače na moguće sudare i do šest sekundi unapred. Ova upozorenja važe za prostor do 125 metara ispred dvotočkaša. Osim toga, dodatna upozorenja se izdaju ako se bicikl ili motocikl približava vozilu ispred na manje od 60 metara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Takođe, veliki broj nezgoda nastaje kada drugi učesnici u saobraćaju, posebno kamioni i automobili, pretiču motocikle ili bicikle. Roadio sistem za upozorenje na sudar stoga otkriva kada vozila iza korisnika sistema žele brzo da ubrzaju i eventualno prestignu.

Upozorenja se šalju preko pametnog telefona vozaču dvotočkaša. Sistem koristi dve kamere, tzv. "riblje oko" i veštačku inteligenciju (AI) za posmatranje okoline. Jedna od ovih kamera je postavljena na prednjoj, a druga na zadnjoj strani, piše Revijahak.

Ovaj sistem, koji je dizajniran i za električne mopede i za e-bicikle, nudi pogled na okolinu od 360 stepeni zahvaljujući pomenutim kamerama, koje kontinuirano analiziraju sve moguće izvore opasnosti.

Pored toga, kamere neprekidno snimaju saobraćaj. Međutim, ova funkcija bi mogla biti problematična u zemljama koje imaju stroge propise o zaštiti podataka.

Dodajmo i da su kompaniju osnovali bivši radnici kompanija Uber, Apple i Tesla, a još nisu objavili cenu sistema za upozorenje na sudar. Već postoje dogovori sa kompanijama koje bi želele da u bliskoj budućnosti ugrade sistem u svoje bicikle i motocikle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.