Kako sprečiti sudar sa životinjama?

Izvor: B92, 23.Okt.2012, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprečiti sudar sa životinjama?

Austrijska kompanija IPTE Schalk predstavila je najnoviju verziju sistema koji sprečava sudar vozila sa divljim životinjama koje prelaze preko puta. Sistem je u trenutno fazi testiranja na putevima u Evropi i SAD.

Osim što može biti koban po četvoronošce, sudar sa krupnijim divljim životinjama može izazvati veliku materijalnu štetu, ali i ozbiljne povrede vozača i putnika. Kao posledica saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju životinje, svake godine širom sveta strada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko stotina ljudi, dok materijalna šteta iznosi blizu 800 miliona evra.

Novi sistem koji je razvila austrijska kompanija predstavlja jeftin i efektan način da se smanji broj ovakvih nesreća. Sistem funkcioniše tako što se na stubiće ili zaštitne ograde pored puta instaliraju specijalne fotosenzitivne pločice koje se aktiviraju pomoću farova nailazećeg vozila. Pločice tada emituju sintetizovan zvuk koji imitira vapaj povređenje životinje.

Pored toga, pločica reflektuje i svetlosni zrak koji podseća na odsjaj očiju predatora. Zamisao je da se ovim efektima životinja koja namerava da pređe put zbuni i za trenutak zaustavi, što bi bilo dovoljno da automobili bezbedno prođe pored nje.

U poslednjih pet godina instalirano je oko 10.000 ovakvih jedinica u Evropi i SAD. Za to vreme, broj sudara između vozila i životinja na testiranim područjima smanjen je za oko 70%, što potvrđuje efikasnost sistema.

Fotosenzitivne pločice koje sistem koristi napajaju se solarnom energijom, a prednost ove tehnologije je u tome što se zvuk koji skreće pažnju životinjama emituje samo prilikom prolaska vozila, tako da ne ometa redovna migratorna kretanja.

Pročitajte o sistemu za prevenciju sudara sa životinjama koji je razvijen u Koloradu, u SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.