Kako radi bolid Formule 1? VIDEO

Izvor: B92, 23.Nov.2021, 17:59

Kako radi bolid Formule 1? VIDEO

Da li ste se nekada zapitali kako radi bolid Formule 1?

Kao što verovatno znate, od 2014. godine se u Formuli 1 koristi hibridna tehnologija koja svakom bolidu donosi jedan motor sa unutrašnjim sagorevanjem i jedan elektromotor.

Dakle, radi se o 1.6-litarskom sa turbo kompresorom i u kombinaciji sa "agregatom" ima veoma veliku obrtnu moć od čak 12.000 obrtaja u minutu.

Aerodinamika je takođe bitan deo, zbog toga se posebno dizajnira prednje krilo odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovi mali kanali na prednjem krilu, a takođe se obraća pažnja i na zadnje krilo pogotovo zbog DRS sistema, iliti sistema otpora vazduha gde bolidi dodatno dobijaju na brzini na pravcu.

Sve je to objašnjeno u priloženom videu uz dodatke o izgledu šasije, materijalima, sistemima za amortizaciju, volanu, kočionom sistemu, hlađenju...

Uživajte:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.