Kako kupiti pravi mali hečbek

Izvor: Autoportal.rs, 20.Avg.2015, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako kupiti pravi mali hečbek

Većina momaka, a i devojaka, u dvadesetim sanja o snažnom SUV modelu ili luksuznoj limuzini, nekom superautomobilu, ali realnost je da se većina iz finansijskih razloga odluči za mali gradski automobil, neki hečbek sa tržišta. Evo par saveta za kupovinu automobila iz ove klase.

Najpopularniji modeli iz "B" segmenta u Evropi jesu Volkswagen "Polo", Renault "Clio", Ford "Fiesta", Peugeot "208", Škoda "Fabia" i Opel "Corsa". Oni uvek nađu mestu na listi 10 najprodavanijih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << Međutim malo ko obrati pažnju na jako dobru Mazdu "2" i Hyundai "i20".

Za koji god model da se odlučite pratite ove savete kako biste obavili najbolju kupovinu i bili zadovoljni svojim odabirom.

Izbegavajte (pre)slabe agregate - kada na reklami vidite da se neki automobil prodaje "već od xxx evra" znajte da je u pitanju cena za verziju sa najslabijim agregatom, da ne pričamo od (pre)skromnom paketu opreme. Ti motori daju malu potrošnju ali sve ispod zapremine od jednog litra, ili 1.4 litara ukoliko nije turbo, će sigurno imati nedovoljno konja za pristojno i bezbedno preticanje. Da ne govorimo o ubrzanju, vožnji ubrzo pod opterećenjem i tome slično.

Prostrano ne znači uvek udobno - malim automobilima logično manjka prostora. Inžinjeri i dizajneri se trude na sve način da "ukradu" dodatne santimetre ali se to često radi na uštrb udobnosti u vožnji. Zato obavezno testirajte automobil pre kupovine i "slučajno" pređite preko rupe ukoliko uspete da je nađete na našim sjajnim putevima.

Automatik vam "pije" iz novčanika - kako su ovi modeli uglavnom namenjeni onima koji najčešće voze kroz gradske gužve u mnoge se ugrađuju automatski menjači. Ali zbog uštede se koriste starije tehnologije pa će vas mali hečbek dobiti četvorostepeni automatik koji verovatno malo trza, nema dovoljno oštrine i naravno troši znatno više goriva u odnosu na verzije sa manualnim menjačem.

Ne padajte na izgled - ovaj savet se može primeniti u više sfera života pa tako i pri kupovini automobila. Znajte da su "mini" verzije nekog automobila upravo to, smanjena varijanta nekog većeg modela istog proizvođača. Oni koji ne blistaju sa inžinjerske strane trude se da modernim i mladalačkim dizajnom privuku kupce. Vodite računa i da automobil bude pregledan jer zbog malih dimenzija i prozori su mali pa vožnja unazad i parkiranje mogu biti zahtevni.

Ne padajte na raskoš boja - opet u želji da privuku mlađe kupce proizvođači se odluče da enterijer ofarbaju u jarke, svetle boje. To znači slabiju vidljivost, pogotovo kada je sunce jako, instrument-table i vetrobranskog stakla. Mislite da je slučajnost što se recimo Audi i BMW uvek odluče za crnu boju u kabini.

Nastavak na Autoportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.