Kako Tesla zarađuje milijarde na račun drugih proizvođača

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 09:42

Kako Tesla zarađuje milijarde na račun drugih proizvođača

Od 2009. do danas na konto Tesle uplaćeno je ogromnih 9 milijardi dolara.

Tesla nastavlja da zarađuje od drugih proizvođača automobila kojima je potrebna pomoć u ispunjavanju standarda emisija. Proizvođač pod vodstvom Ilona Maska ostvario je 1,79 milijardi dolara prihoda od "regulatornih kredita" prošle godine, pokazala je godišnja finansijska prijava objavljena prošle sedmice.

Ovo je dovelo Teslin ukupan kumulativni prihod od 2009. do danas na ogromnih 9 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara. Bez dodatnih napora ili troškova.

Prodaja regulatornih kredita je čist posao za Teslu. To im omogućava proizvodnjom i prodajom sopstvenih električnih vozila, a zatim i prodajom "kredita" proizvođačima čiji vozni parkovi novih automobila premašuju granice emisije koje su postavila različita regulatorna tela u Kini, Evropskoj uniji ili Kaliforniji, piše Blumberg.

Pre tri i po godine, Teslin tadašnji glavni finansijski direktor Zakari Kirhorn rekao je da očekuje da će ovi prihodi postepeno nestati, ali to se nije dogodilo.

Proizvođači automobila, uključujući Volkswagen i General Motors, nisu ispunili svoje ciljeve za električna vozila i odložili su ili otkazali ulaganja u proizvodnju električnih vozila.

Poslednjih godina pomoć u ispunjavanju standarda izduvnih gasova bila je potrebna Volkswagenu, GM-u, kao i Hondi i Jaguar Land Roveru, kojima je pomogla upravo kupovina Teslinih "kredita".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.