Kako Beč stimuliše taksi preduzeća da pređu na električna vozila

Izvor: B92, 05.Dec.2022, 17:39

Kako Beč stimuliše taksi preduzeća da pređu na električna vozila

Od 2025. godine dozvolu će dobijati samo taksi vozila koja ne emituju ugljen-dioksid.

Grad Beč i Privredna komora Beča zajedno podržavaju ekološki prihvatljive vidove transporta.

Sastavni deo prevoza u Beču predstavljaju i taksi preduzeća.

Grad će obezbediti sredstva u visini od sedam miliona evra za subvencionisanje taksi preduzeća. Kako bi se osiguralo korišćenje električnih vozila i smanjenje emisije ugljen-dioksida, grad neće finansirati nabavku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila već taksi uslugu odnosno vožnje, piše eurocommpr.rs.

Subvencija iznosi pet evra po radnom satu električnog taksi vozila, a celokupan iznos je ograničen na 10.000 evra po vozilu. Taksi preduzeća imaju pravo na finansijsku podršku za maksimalno 15 električnih vozila.

Kako bi se punjenje baterije olakšalo, neka vozila će imati priključak na donjem delu auta koji će se automatski povezivati sa pločom za punjenje na taksi stajalištu. U pitanju je konduktivni sistem punjenja električnog vozila, koji za razliku od induktivnog (bežičnog) zahteva kontakt sa punjačem.

Sa ovako automatizovanim punjenjem neće biti potrebe da se odlazi do stanice za e-punjače ili uopšte napušta vozilo. U Beču će na ovaj način biti opremljeno osam taksi stajališta i 50 vozila.

Preduzeća će moći da se prijave za subvencije od 1. januara 2023. godine. Beč će se i dalje oslanjati na ekološku kombinaciju transporta uključujući javni prevoz, bicikl i pešake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.