KRAJ ŠPIJUNAŽE: Kina i Amerika neće više krasti tajne

Izvor: Kurir, 25.Sep.2015, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRAJ ŠPIJUNAŽE: Kina i Amerika neće više krasti tajne

Američki predsednik i kineski predsednik se složili da neće podržavati sajberlopovluk.

VAŠINGTON - Neće biti sajberkrađa poslovnih tajni niti podrške ovoj vrsti kriminala, dogovor je koji je, prema rečima predsednika SAD Baraka Obame, postignut na njegovom današnjem sastanku s predsednikom Kine Si Đinpingom.

Obama je svom gostu kazao da takva špijunaža "mora da prestane". Na zajedničkoj konfereniciji za novinare, američki predsednik je ocenio da postignuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dogovor predstavlja napredak - ali je dodao: "Moram insistirati na tome da naš posao još nije gotov".

Si se složio s tim da dve zemlje "neće svesno podržavati" sajberlopovluk i obećao je da će se Kina pridržavati "normi ponašanja" u sajberprostoru.

"Sukobi i trvenja nisu pravi izbor ni za jednu stranu", rekao je Si. I SAD i Kina tvrde da se ne upuštaju u sajberkrađu trgovinskih tajni, i to je jedna od dubokih razlika koja preti vezama između dve najveće svetske ekonomije. Obama je rekao, govoreći generalno, da je državna poseta predsednika Kine proizvela "izuzetno produktivan sastanak", i da iskreni razgovori o oblastima neslaganja "pomažu boljem međusobnom razumevanju".

Jedno od problematičnih pitanja su kineske teritorijalne pretenzije koje su uznemirile neke partnerske zemlje SAD u Aziji. Si je na to kazao da Kina "ima pravo da čuva svoj suverenitet", ali je obećao da će poštovati slobodu navigacije i preletanja.

Si je rekao da će Kina izdvojiti 3,1 milijardu dolara na ime pomoći zemljama u razvoju da smanje emisije ugljendioksida. To je jedna od niza mera koje Kina preduzima zajedno sa SAD u borbi protiv klimatskih promena.

SAD su prethodno obećale da će Ujedinjenim nacijama dati tri milijarde dolara u sličnu svrhu. Si je pozvao i SAD i svoju zemlju da budu "širokih pogleda u vezi sa razlikama i neslaganjima".

Autor: Beta

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.