KORISNO: Zaštitite svoje vozilo od SUNCA na ovaj način, da ne biste prilikom vožnje bili u SAUNI

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2023, 16:05

KORISNO: Zaštitite svoje vozilo od SUNCA na ovaj način, da ne biste prilikom vožnje bili u "SAUNI"

Postoji više načina.

Prilikom ovih vrelih i sunčanih dana, ulazak u automobil je mučan, pogotovo ako se nalazio na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Prednje vetrobransko staklo, po novom pravilniku, ne sme da bude naknadno zatamnjeno jer će, u suprotnom, vozilo biti tehnički neispravno.

Ukoliko to na vreme ne promene, vozačima su zaprećene visoke novčane kazne, ali i to da prilikom registracije vozila ne prođu tehnički pregled. Osim estetskog momenta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i odbrana od sunca je važan faktor kako zbog zaštite vozača i saputnika tako i zbog delova enterijera kome sunčevi zraci mogu da naškode.

Prema novim pravilima bočna stakla kod vozača i suvozača moći će da budu zatamnjena do 30 odsto, ali za tako nešto vlasnik vozila moraće da ima i odgovarajući atest.

To podrazumeva da stepen refleksije stakala na vozilu ne sme da prelazi 15 odsto, kako sunčevi zraci ne bi zaslepljivali druge učesnike u saobraćaju.

Velika vrućina, kao i neprestana izloženost automobila suncu može dovesti do oštećenja presvlaka i tapacirunga, pucanja komandne table i čak deformacije plastike. Najbolja zaštita od sunca jeste hlad, a kako je upotreba folije koja se lepi na stakla sada zabranjena, najjeftiniji i najlakši način odbrane od sunca je korišćenje zaštitnih zavesa, roletnica, aluminijumse folije koja se stavlja na parkiran automobil...

Da zaštiti svoj automobil, ali i sebe od sunca, vozaču ne treba veliko ulaganje. Zavese nisu skupe, a u zavisnosti od proizvođača mogu se nabaviti za nekoliko stotina dinara po komadu. Sjaj na kokpit tabli (prostor ispred vozača i suvozača) često se gubi tokom godina, a delom i zbog toga jer je taj deo neposredno izložen sunčevim zracima.

Vozač treba da odvoji nekoliko hiljada dinara. Preporučuju se roletne za stakla, kao i zavese koje se lepe na vakuum, što je sve zakonski dozvoljeno. Za zaštitu od UV zračenja može se koristiti takozvano mleko za kokpit tablu koje opet, u zavisnosti od proizvođača, ne košta više od 1.000 dinara. Mleko se nanosi uglavnom jednom na svakih nedelju dana, tako da i pakovanje od recimo 400 ml dugo traje - kažu u prodavnici auto-delova "Šop invest".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.