KO ZNA, ZNA: Haker pronašao Elon Mode za hands-free vožnju bez potrebe za INTERVENCIJOM VOZAČA (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2023, 18:51

KO ZNA, ZNA: Haker pronašao "Elon Mode" za hands-free vožnju bez potrebe za INTERVENCIJOM VOZAČA (VIDEO)

Ambiciozni momak je kazao da je Teslin softver sigurniji u odnosu na 2017. godinu kada ga je prvi put počeo analizirati.

Direktor Tesle Elon Musk mogao bi imati vlastiti "supertajni" mod vožnje koji omogućava hands-free vožnju električnih automobila ove kompanije bez ikakve intervencije vozača.

Skrivena funkcija prikladno nazvana "Elon Mode" otkrivena je zahvaljujući softverskom hakeru na internetu poznatom kao @greentheonli. Anonimni haker "kopa" duboko u kod >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << automobila već godinama te je otkrio različite stvari, npr. kako Tesla može sprečiti korištenje elektronski podesivih sedišta ili centralne kamere u Modelu 3 pre nego je ona zvanično aktivirana.

Nakon što je pronašao i omogućio Elon Mode, haker se odvažio da testira sistem te je objavio neke snimke tog poduhvata. On je ustanovio da automobil nije zahtevao nikakvu pažnju vozača dok je korišten Teslin Full Self-Driving (FSD) softver. FSD je Teslin napredni sistem za pomoć vozaču zasnovan na "vidu", koji je trenutno u beti, ali je dostupan svima koji plate 15.000 dolara za tu opciju. Softver je bio predmet izvještaja koji je procurio prošlog meseca, a koji ukazuje da je FSD imao hiljade žalbi korisnika zbog iznenadnog kočenja i naglog ubrzavanja.

Teslin Autopilot, prva generacija sistema za pomoć vozaču na autoputevima, zahteva od njega da dotakne volan kako bi potvrdio da i dalje obraća pažnju na vožnju. Vlasnici se često žale na učestalost provera koje radi sistem, a neki su rekli da je reč o "zanovetanju". Korisnici FSD-a takođe imaju isti problem, a ponekad se čini da zahteva toliko sile da se sistem nenamerno isključi. Pored postojeće potvrde upravljanja, odnosno postavljanja ruku na volan, vozila koja su opremljena središnjom unutrašnjom kamerom smeštenom iznad retrovizora, pratit će vozače kako bi se osiguralo da gledaju napred. No, i to je prilično nezgodno jer vozač npr. ne može nositi kačket bez da bude "bombardovan" upozorenjima da "obrati pažnju na put", a razlog je što sistem ne može detektovati da vozač zaista prati put. Sistem se ugasio nekoliko puta te je upozorio da će vozač izgubiti FSD privilegije ako isto ponovi još četiri puta.

No, prilikom korištenja opcije Elon Mode na udaljenosti od gotovo hiljadu kilometara, takvih problema nije bilo. Čini se da je test obavljen u Modelu X, a haker je naveo da je sistem i dalje nasumično menjao trake i na kraju sporo vozio na autoputu. Da li će ova verzija FSD-a biti dostupna vlasnicima, zasad nije poznato, no Musk je u decembru najavio dolazak "vožnje bez prigovaranja". Uprkos tome što je našao put da zaobiđe Teslinu sigurnost, naveo je da ova kompanija ipak ulaže mnogo truda u svoj softver u odnosu na druge proizvođače i da sve više napreduje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.