KAZNA ZBOG ČEŠANJA PO GLAVI: Vozač se iznenadio kada mu je na naplatu stiglo 380 evra!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2024, 12:03

KAZNA ZBOG ČEŠANJA PO GLAVI: Vozač se iznenadio kada mu je na naplatu stiglo 380 evra!

Neverovatna greška...

Jedan Holanđanin kažnjen je sa 380 evra jer se počešao po glavi tokom vožnje, preneo je portal Der Standard, čiji je novinar u nastavku objasnio da je mladić žrtva pogrešne procene veštačke inteligencije!

Program koji koristi holandska policija pogrešno je protumačio zapis i zaključio da je Hansen koristio mobilni telefon dok je bio na putu.

- Moram da priznam da je kazna došla kao šok. Nisam mogao da se setim da sam tako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nešto počinio - rekao je Tim Hansen, koji je i sam stručnjak u oblasti veštačke inteligencije, koji je, nakon što je dobio dokazni materijal, lako shvatio šta je program "zabrijao".

Hansen je slučaj opisao kao klasik među "lažnim pozitivnim rezultatima", a da bi dokazao da je veštačka inteligencija pogrešila, fotografisao se u kancelariji u istoj pozi i dobio isti odgovor iz programa - da je verovatno držao mobilni telefon u ruci.

- Algoritam je zaključio da držim mobilni uređaj, ali on nije jedini koji je pogrešio. Na kaznu je uticao i ljudski faktor, jer je dežurni policajac prihvatio interpretaciju programa - rekao je Holanđanin. Naravno, odmah je uložio žalbu na kaznu, ali još nije dobio odgovor, pošto obrada takvih zahteva u Holandiji može da potraje i do 26 nedelja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.