KAZNA ZA TJUNERE: Platiće jer su modifikovali dizel pikape da emituju crni dim

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Avg.2023, 15:47

KAZNA ZA TJUNERE: Platiće jer su modifikovali dizel pikape da emituju crni dim

Tokom emisije crnog dima, emisije azotnih oksida se povećavaju 310 puta.

SAD su velika zemlja i na ogromnoj površini, logično, postoji mnogo različitosti. U Kaliforniji im je stalo do zaštite životne sredine, promovišu, na primer, električne automobile, a negde u Ajdahu skoro niko o tome previše ne brine.

Njujork tajms objavio je zanimljivu priču o tome da pola miliona dizel pikapa proizvodi više azotnih oksida, opasnih po zdravlje, nego devet miliona kamiona. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << To nisu obični fabrički pikapi, već vozila u koja je ugrađen poseban softver. U nekim delovima Amerike, takozvani Coal Running je tradicija, a njegov vrhunac je oslobađanje velike količine crnog dima iz izduvnog sistema nakon dodavanja gasa.

Za mnoge Amerikance to je i svojevrsni protest protiv svih onih koji brinu o zdravlju planete. Rad uglja je obezbeđen uklanjanjem filtera za čestice čađi, modifikacijama softvera ili modifikacijama motora. Ovi ugrađeni sistemi mogu da varaju na tehničkim pregledima, pa su emisije i dalje u granicama normale. Na pregledu je sve u redu, a na ovdašnjem stočnom sajmu vlasnik pikapa odahne, veselo pritisne gas, a iz izduvnog sistema se cijedi masni crni dim.

Za ceo slučaj se zainteresovala američka Agencija za zaštitu životne sredine i počela da traži kompanije koje rade ove modifikacije, a izrečene su i prve kazne. Dve radnje za podešavanje i popravke u Ajdahu biće kažnjene prve, sa ukupno milion dolara za prodaju uređaja za smanjenje emisije izduvnih gasova dizela. GDP Tuning i Gorilla Performance, i njihov vlasnik Barri Pierce, dobili su kaznu zbog prodaje nekoliko desetina hiljada tjuning uređaja, što je omogućilo vlasnicima dizel pikapova da zaobiđu tehničke preglede s jedne strane, a s druge strane, oslobode velika količina crnog dima.

Tokom emisije crnog dima, emisije azotnih oksida se povećavaju 310 puta, nemetanskih ugljovodonika 1400 puta, ugljen monoksida 120 puta i malih plutajućih čestica 40 puta. U saopštenju se navodi da je Agencija za zaštitu životne sredine otkrila da više od 500.000 dizel kamiona u SAD (oko 15 odsto svih dizel kamiona na putu) ima prilagođene kontrole emisije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.