Još jedan električni model stiže u Evropu: Fisker predstavio krosover Ocean FOTO

Izvor: B92, 01.Mar.2022, 15:30

Još jedan električni model stiže u Evropu: Fisker predstavio krosover Ocean FOTO

Električni model američkog proizvođača imao je evropski debi u Barseloni, a u prodajne salone stiže krajem godine.

Fisker Ocean imao je evopsku premijeru na manifestaciji "Mobile World Congress" u Barseloni.

Kompanija navodi da je početak proizvodnje zakazan za u novembar i da će ubrzo nakon toga automobil stići na tržišta odabranih evropskih zemlja.

Za sada su na spisku država u kojima će se Ocean prodavati Austrija, Danska, Francuska, Nemačka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Norveška, Španija, Švedska i Velika Britanija.

Kao što se može videti na fotografijama, Ocean je električni krosover modernog dizajna i jednostavne unutrašnjosti u kojoj dominira 17,1-inčni, centralno postavljeni digitalni ekran osetljiv na dodir.

Fisker na ovaj način sledi trend koji je u dizajniranju enterijera pokrenuo Tesla, a zanimljivo je da se ekran nalik tabletu može rotirati za 90 stepeni.

Automobil je, između ostalog, opremljen LED prednjim i zadnjim svetlosnim grupama, panoramskim staklenim krovom, vratima prtljažnika koja se otvaraju i zatvaraju pomoću električne komande, kao i 20-inčnim alu felnama.

Kupcima će takođe biti na raspolaganju PowerBank sistem koji ima eksternu utičnicu, tako da automobil može da se koristi za napajanje drugih potrošača električnom energijom iz pogonske baterije (recimo, na kampovanju, ili kod kuće u slučaju nestanka struje) kao i za punjenje drugih električnih vozila.

Oprema uključuje i unutrašnji digitalni retrovizor i Harman audio-sistem sa osam zvučnika.

Fisker Ocean takođe poseduje asortiman standardnih sistema za pomoć vozaču, uključujući automatsko kočenje u slučaju nužde, praćenje mrtvog ugla, pomoć pri zadržavanju trake, pomoć pri parkiranju i tehnologiju za prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Biće dostupno nekoliko pogonskih opcija a početni Ocean Sport ima prednji električni motor koji proizvodi 279 KS (205 kW). Napajaće ga baterija koja omogućava krosoveru da pređe do 440 km, prema WLTP ciklusu.

Sledeći po redu je Ocean Ultra, koji ima sistem pogona na sva četiri točka i dva elektromotora ukupne snage 548 KS (403 kW). U ovoj verziji automobil ubrzava 0-100 km/h za samo 4,2 sekunde, dok veća baterija omogućava autonomiju od približno 610 km.

U vrhu ponude biće Ocean Extreme i Ocean One Launch Edition. Oba imaju unapređeni sistem pogona na sva četiri točka i po dva motora koji razvija 558 KS (410 kW), koji im omogućavaju da ubrzaju 0-100 km/h za 3,9 sekundi.

Velika bateriju bi trebalo da im omogući radijus kretanja od oko 630 km.

Cene variraju u zavisnosti od zemlje, pa tako Ocean startuje od 34.990 funti u Velikoj Britaniji, dok se u Nemačkoj prodaje po početnoj ceni od 41.560 evra, a u Francuskoj košta od 41.900 evra. Cene su izražene bez uračunatih subvencija.

Svi detalji biće objavljeni uoči početka prodaje, a Fisker u pomenutim zemljama već prima rezervacije za ovaj automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.