Jedan od češćih uzroka saobraćajnih nesreća postaje prošlost?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021, 18:32

Jedan od češćih uzroka saobraćajnih nesreća postaje prošlost?

Inovativni sistem sposoban je da prepozna opasnost od akvaplaninga pre nego što do njega dođe...

Poznata italijanska dizajnerska kuća Italdesign, koja se od nedavno se bavi i bezbednošću u saobraćaju, u saradnji sa kompanijama Bosch i Easyrain, radi na razvoju inovativnog sistema kontrole proklizavanja na mokrim podlogama, koji bi probleme u vožnji koje izaziva pojava akvaplaninga mogao da pošalje u prošlost.

Akvaplaning, do koga dolazi kada se na asfaltu nađe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << velika količina vode zbog čega upravljanje vozilom postaje nemoguće, prema statističkim podacima, uzrok je desetina hiljada saobraćajnih nesreća godišnje, koje neretko imaju i ljudske žrtve.

Inovativni sistem - AIS (Aquaplaning Intelligent System), koji je osmislila kompanija Easyrain, sastoji se od senzora i softvera, povezanih u sistem sposoban da prepozna opasnost od akvaplaninga pre nego što do njega dođe.

Kada prepozna potencijalnu opasnost od akvaplaninga, sistem u deliću sekunde oslobađa mlaz vode ispred prednjih točkova. To doprinosi "razbijanju" sloja vode na podlozi i tako sprečava gubitak kontakta točkova sa asfaltom, prenosi Jutarnji.

S obzirom na to da višak vode sa podloge uklanja već samo prijanjanje guma, mlaz vode dolazi kao pomoć, zahvaljujući kojoj vozač lakše zadržava kontrolu nad vozilom.

Kako sistem funkcioniše u praksi i koliki je njegov uticaj u slučajevima kada dolazi do akvaplaninga možete videti u videu iznad i ispod.

Iz kompanije Easyrain navode da još uvek nema naznaka kada bi ovaj sistem mogao da počne da se ugrađuje u automobile, ali ističu da je kompatibilan sa svim vrstama automobila, od onih "običnih" automobila iz standardnih klasa, do automobila visokih performansi i električnih modela.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.