Javni umesto službenog automobila

Izvor: B92, 23.Feb.2011, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni umesto službenog automobila

Zašto da službenim automobilom idete na posao, kada možete da "uskočite" u javni i poslužite se njime?

Vladajuća koalicija u Beču, po uzoru na Nemačku, želi da sprovede veliki „Car-sharing" projekat, odnosno projekat zajedničkog korišćenja automobila.

Vozila iz Car-sharinga obično su parkirana na iznajmljenim parkiralištima i raspoređena po čitavom gradu. Najčešće su to parking mesta u neposrednoj blizini čvorišta javnog gradskog prevoza (železničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanica, tramvajskih i autobuskih okretnica) da bi korisnicima odmah bili dostupni za nastavak putovanja.

Za razliku od klasičnog iznajmljivanja (rent-a-car), kod ove ponude vozilo može da se koristi i za kratak vremenski period (po satu). Osim toga, neophodno je biti član Car-sharing organizacije, čija mesečna članarina iznosi oko 10 evra.

„Svi mi povremeno svratimo u gostionicu na piće, ali to ne znači da treba da kupimo gostionicu", izjavila je zamenica gradonačelnika i predstavnica partije Zelenih, Maria Vassilakou, predstavljajući novi projekat.

Najvažnije za realizaciju projekta su lokacije, koje treba da budu na javnim mestima i dobro vidljive. Osim toga „Car-sharing" treba da bude više promovisan, tako što bi, na primer, ubuduće, umesto službenih vozila mogla da se koriste vozila iz „Car-sharing" ponude, kaže jedan od ponuđača, Christof Fuchs. Trenutno oko 7.000 ljudi koristi usluge Car-sharinga, a oko 120 vozila parkirano je na 50 lokacija u Beču. U čitavoj Austriji 11.000 korisnika koristi oko 300 Car-sharing vozila.

U Nemačkoj ovaj projekat postoji od 1988. godine, kada je u Berlinu prvi put osnovana Car-sharing organizacija. Najgušća Car-sharing mreža postoji u Švajcarskoj, gde u svakom mestu i na svakoj železničkoj stanici bar jedno vozilo iz Car-sharing programa stoji na raspolaganju. Takođe je i u Belgiji ova mreža veoma razvijena.

A sistem je svuda isti: prilikom prijavljivanja dobije se korisnički broj i preko internet stranice ponuđača dobije se uvid u njegov vozni park. Svako vozilo otvara se posebnom čip-kartom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.