JEDNA OD NAJVEĆIH MUKA VOZAČA: Kako odstraniti fleku od motornog ulja sa betona?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 08:23

JEDNA OD NAJVEĆIH MUKA VOZAČA: Kako odstraniti fleku od motornog ulja sa betona?

Nije teško koliko mislite.

Fleke od motornog ulja su uobičajen problem tamo gde se parkira automobil. Ali čak i kad rešite curenje ulja na svom vozilu, fleke ostaju, a nisu ni malo lep prizor. Zbog svoje konzinstencije i sastava industrijska ulja su jedna od najtežih mrlja za ukloniti sa bilo koje površine. Još ako je fleka od ulja stara, njeno uklanjanje se čini gotovo nemogućim.

Ipak, čak i dubinske mrlje od prerađenog ulja je moguće očistiti ako znate >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pravi način za to. U ovom tekstu ćemo opisati nekoliko načina za efikasno odmašćivanje betona i asfalta.

Proliveno ulje se obično čisti piljevinom, peskom, novinama, pa čak i kukuruznim brašnom – bilo čime što može upiti nečistoću. Mrlju treba prvo pokriti, malo sačekati dok upije, a zatim skupiti četkom i lopaticom. Na tržištu postoje i takozvani "absorberi" koji brzo upijaju prosutu tečnost i čine čišćenje efikasnijim. Ova sredstva čiste ulja, ali i druge tečnosti poput nafte, benzina i antifriza. Dobra strana ovih sredstava je što se ono što pokupite može prosejati kako bi se izdvojio neupotrebljen prah i ponovo koristiti.

Samo voda nažalost nije dovoljna za uklanjanje masnih fleka, i zato je potrebno koristiti neko sredstvo koje će razgraditi ulje. Postoji nekoliko načina, od sasvim ekoloških do industrijski jakih, a mi vam u nastavku predlažemo nekoliko.

Što su efikasnija, sredstva za čišćenje su agresivnija, a svi znamo da nisu baš dobra za okolinu. Sasvim je razumljivo da ne želite da natopite beton na kome se igraju vaša deca industrijskim sredstvom za čišćenje, i zato vam predlažemo jedan sasvim prirodan način za uklanjane masnoće.

Nanesite sodu bikarbonu direktno na mrlju na betonu i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Sipajte obično alkoholno sirće na sodu bikarbonu i smeša će početi da se rastapa. Kada prestane da peni, ribajte čvrstom četkom i isperite crevom pod pritiskom. Ovaj postupak možete ponoviti koliko god puta je potrebno. Nosite rukavice jer sirće može iziritirati kožu.

Dubinske mrlje od ulja zahtevaju malo jače sredstvo za čišćenje. Profesionalna sredstva za odmašćivanje ulje razlažu na vodu i ugljen-dioksid ostavljajući površinu odmašćenom i suvom. Ovi proizvodi mogu očistiti masne fleke i bez upotrebe mašina za pranje, ali se njima treba rukovati pažljivo.

Takođe, ova industrijska sredstva nisu najbolje rešenje za kućnu upotrebu zato što su veoma skupa i mogu se kupiti samo na veliko.

Postoji mnogo navoda da se fleke od ulja mogu efikasno očistiti koka-kolom. Iako zvuči zanimljivo, i donekle radi, koka-kola definitivno nije najbolji način za čišćenje masnih mrlja. Koka kola će sigurno ukloniti nešto ulja, posebno ako je kombinujete sa nekim od praškova za apsorbovanje, ali ipak bi bilo bolje da je iskoristite da se osvežite nakon uspešno obavljenog čišćenja na neki od gore opisanih načina. Mi vam preporučijemo čišćenje peračem pod pritiskom koji koristi toplu vodu, kao što je Bosch AdvancedAquatak 150, i sredstvo za odmašćivanje po izboru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.