JEDNA OD NAJVEĆIH DILEMA VOZAČA: Kako izračunati koliko vam goriva ostaje na rezervi?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 07:06

JEDNA OD NAJVEĆIH DILEMA VOZAČA: Kako izračunati koliko vam goriva ostaje "na rezervi"?

Nekim automobilima ćete na rezervi preći više od 70 km, drugim manje od 40 km.

Ako se upali žuta lampica na instrument tabli, što sugeriše da je vaše vozilo "na rezervi", neki vozači će se uspaničiti, a neki će iskusno potrošiti i poslednju kap goriva iz rezervoara, što se ne preporučuje jer česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe za gorivo (nije podmazana kako bi trebalo), i filtera goriva, u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa dna rezervoara.

Ali eto, ima još onih koji ne odustaju od opasnog života, na ivici da se upali žuta lampica i dalje toče gorivo za jednu crvenu. Ipak, treba biti iskren i reći da ne živimo u ekonomskom izobilju, pa mnogi od nas godinama nisu napunili rezervoar do vrha. Koliko daleko auto može ići na rezervi?

Postoji mnogo merenja i istraživanja, ali samo vi znate koliko prosečno troši vaš automobil, a to je najvažniji podatak. Pretpostavlja se da je u rezervi ostalo oko 5 litara goriva, ali ćete na najjednostavniji način dobiti tačnu količinu.

Kada se rezerva aktivira, odmah idite na benzinsku pumpu, uložite malo više novca i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta rezervoara goriva u fabričkim podacima (npr. 55 minus 49). Dobijate preostalu količinu goriva u rezervoaru nakon što se lampica upali. Pogledajte prosečnu potrošnju i uporedite je sa količinom goriva koja je ostala u rezervoaru.

Nekim vozilima ćete na rezervi preći više od 70 km, drugima manje od 40 km, a sve zavisi od vašeg stila vožnje, da li vozite gradom ili auto-putem, gde se troši više goriva ili na putevima sa ograničenjem od 80 km/h gde ćete biti najekonomičniji.

Međutim, zbog vašeg mira i bezbednosti, uvek je dobro znati koliko je goriva ostalo u rezervoaru nakon što se upali žuta lampica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.