Iskorišćeni pa bačeni na otpad VIDEO

Izvor: B92, 04.Jun.2020, 17:51

Iskorišćeni pa bačeni na otpad VIDEO

Automobili koji su besplatno korišćeni su posle nekog vremena bačeni na otpad.

U Saveznoj državi Indijanapolis u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenut je "carsharing" program u kom postoji čitava flota električnih automobila koje možete besplatno koristiti.

Kompanija BlueIndy bila je investitor programa sa 50 miliona dolara, grad Indijanapolis je donirao 6 miliona, a "Indianapolis Power & Light company" sa 3,7 miliona dolara u vidu stanica za punjenje električnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobila.

Ukupno je u programu bilo 282 automobila, a njima je na raspolaganju bilo 90 stanica za punjene dok je plan bio 500 automobila i 200 stanica.

Program nije zaživeo pošto ga je koristilo tek 3000 ljudi u gradu koji raspolaže sa 875.000 stanovnika i posle 5 godina je carsharing program ugašen, a BlueIndy kaže da je tokom 4 godine 11.000 korisnika imalo 180.000 vožnji.

Jedna vožnja od 20 minuta koštala je 8 dolara i doplaćivalo se po 40 centi za svaki dodatni minut. Nudila se i pretplata za 9,99 dolara na mesec dana i cene rentiranja bile su 50% niže.

Ukoliko se pitate šta se desilo sa tim električnim automobilima i stanicama za punjenje, deo automobila pronađen je na odpadu, dok su ispravna vozila u skladištu firme BlueIndy i uskoro će otići u Los Anđeles gde "car sharing" program funkcioniše.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.