Imate SUV – plaćate skuplji parking

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 14:14

Imate SUV – plaćate skuplji parking

Novi, stroži propis primenjivaće se od 2024. godine.

Svi znamo da su SUV teški i da troše više goriva od drugih tipova vozila, ako se gleda ista motorizacija. Zato prestonica Francuske, Pariz planira da nametne veće cene parkinga za SUV automobile.

Veličina, težina i motor vozila biće uzeti u obzir prilikom izračunavanja novih naknada, a britanski Gardijan prenosi da su tu meru odobrili pariski odbornici prošlog meseca.

Ekološka partija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (EELV) predložila je novi zakon, rekavši da je broj SUV vozila u Parizu porastao za oko 60 odsto u protekle četiri godine i da čini oko 15 odsto ukupnog voznog parka grada od oko 1,15 miliona privatnih vozila.

Očekuje se da će električna SUV vozila i vozila velikih porodica biti izuzeta od ove mere.

Treba reći i da je ranije ove godine grad Lion uveo sličan novi zakon koji će stupiti na snagu naredne godine, u kojem je najavio novu politiku parkiranja prema kojoj će se naknade za parkiranje na javnim površinama određivati progresivno na osnovu veličine, težine i motora vozila.

Najviše koristi od novih mera imaće električna vozila, koja će se kvalifikovati za najniže parkinge od 15 evra mesečno, dok će vozila sa SUS motorima teža od 1.725 kg plaćati i do tri puta više.

Da li bi slične mere trebalo primeniti i u Srbiji?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.