IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA: Stižu autonomna vozila na naše puteve, a evo šta se još menja

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2023, 22:58

IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA: Stižu autonomna vozila na naše puteve, a evo šta se još menja

Usvojen predlog.

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a glavna promena je usvajanje pravnog okvira za testiranje autonomnih vozila na srpskim putevima.

Izmenjenim zakonskim predlogom se, pored ostalog, omogućava pravni okvir za testiranja autonomnih vozila na putevima, rešava pitanje deficita profesionalnih vozača s obzirom na to da se veliki broj mlađih vozača >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opredelio za rad u drugim državama, otklanjaju prepreke za prepravke upotrebljavanih motornih vozila, kada se prilikom njihovog uvoza utvrdi da nisu u potpunosti usaglašena sa jednoobraznim tehničkim uslovima.

Takođe, izmenama su obuhvaćene i odredbe o prelazu puta preko pruge, gde se, po ugledu na razvijene evropske zemlje, uvode dvobojni semafori koji su se pokazali kao efikasnije rešenje. U skladu sa tim je uvođenje novog signalnog pojma kojim se učesnik u drumskom saobraćaju informiše o tome da je uređaj na putnom/pružnom prelazu u kvaru i da je zato potrebna povećana opreznost.

Kako se navodi na veb-sajtu Vlade Srbije, ovim izmenama Zakona pojašnjava se i pojednostavljuje postupak utvrđivanja vozila od istorijskog značaja (oldtajmera) i uspostavlja osnova za razvijanje tehnologije autonomnih vozila, a istovremeno se omogućava i sprovođenje Programa ePapir.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.