ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Ovo su automobili kojima se najviše VRAĆA KILOMETRAŽA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 14:52

ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Ovo su automobili kojima se najviše VRAĆA KILOMETRAŽA!

Obavezno pročitajte ako kupujete auto.

Iako je tržište polovnih automobila postalo transparentnije tokom godina, premotavanje kilometraže prisutno je širom sveta.

Kompanija za automobilske podatke carVertical sprovela je četvrto godišnje istraživanje u Srbiji da bi otkrila kod kojih modela automobila se najviše premotavala kilometraža i da bi podigla svest među kupcima. Istraživanje je analiziralo stvarne izveštaje o istoriji automobila koje su korisnici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << carVertical-a prikupili od novembra 2022. do novembra 2023. godine.

Brendovi automobila ekonomske klase najviše pate od premotavanja kilometraže

Renault Laguna je automobil koji često možete videti na ulicama u Srbiji i upravo je to model sa najviše premotavanom kilometražom u zemlji – 13,54% od svih proverenih modela na carVertical-u imalo je premotanu kilometražu. Ovi značajni podaci sugerišu da bi jedna od sedam Laguna u zemlji mogla imati štelovanu originalnu kilometražu.

Veoma blizu su i Porsche Cayenne sa 9,9%, Opel Zafira sa 9,62%, Alfa Romeo 159 sa 6,15% i Land Rover Range Rover sa 6,06%.

Od 20 modela sa najviše premotavanom kilometražom u Srbiji, četiri je proizveo Renault. Velika je potražnja za vozilima ekonomske klase koja su u dobrom stanju, što objašnjava zašto su Renault automobili tako popularni među prevarantima.

„Kod 5,29% svih automobila proverenih na carVertical-u u Srbiji premotana je kilometraža, a i prosečna vrednost vraćene kilometraže iznosi više od 77.000 kilometara. Kupovina automobila sa premotanom kilometražom uvek vodi u nepredviđene troškove i dovodi do bržeg opadanja vrednosti vozila”, objašnjava Matas Buzelis, šef komunikacija i stručnjak za automobile u carVertical-u.

Manja je verovatnoća premotavanja kilometraže kod automobila premijum klase.

Često je lakše vratiti kilometražu na modernim vozilima, jer zahtevaju manje fizičke interakcije. Pošto je sve povezano, samo je pitanje koju će opremu kriminalci koristiti za premotavanje kilometraže i veštačko povećanje vrednosti vozila.

Od 20 vozila sa najviše premotavanom kilometražom u Srbiji, sedam ih se smatra premijum klasom, što znači da se vozila ekonomske klase češće šteluju. Međutim, manipulacija kilometražom kod premijum brendova kao što su Audi, Volvo, Porsche, Land Rover ili Mercedes-Benz omogućava kriminalcima veću zaradu.

Peugeot 208 je automobil sa najmanjim rizikom pri kupovini.

Peugeot 208 je automobil sa najmanje premotavanom kilometražom na listi, sa udelom od 3,59%, što znači da je četiri puta rizičnije kupiti model Renault Laguna nego Peugeot 208. Peugeot 508 sa 3,54%, Audi A3 sa 4,02%, Citroen C5 sa 4,1% i Renault Megane sa 4,1% takođe se nalaze među vozilima na kojima je najmanje vraćana kilometraža.

Prilikom traženja polovnog vozila niko nije potpuno zaštićen od prevaranata, pa je važno proveriti kilometražu i evidenciju oštećenja automobila. Uz to, probna vožnja i poseta uglednom prodajnom mestu radi provere smanjuje šanse da dobijete vozilo u lošem stanju. U suprotnom, kupci rizikuju da izgube novac i ugroze svoju bezbednost.

Istraživanje se oslanja na podatke prikupljene iz miliona izveštaja

Istraživanje carVertical-a ispitalo je stvarne izveštaje o istoriji automobila koje su korisnici kompanije prikupili u periodu od novembra 2022. do novembra 2023. godine. Vrednosti brojača kilometraže bile su sabrane na platformi i sortirane prema modelima sa najviše premotavanja radi lakšeg razumevanja. Obrada miliona provera istorije automobila omogućava kompaniji da prati trendove i da pruža uvide i prognoze tržišta polovnih automobila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ovo su brendovi automobila kod kojih se najviše vraća kilometraža u Srbiji

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 04.Jan.2024

Iako je tržište polovnih automobila postalo transparentnije tokom godina, premotavanje kilometraže prisutno je širom sveta Kompanija za automobilske podatke carVertical sprovela je četvrto godišnje istraživanje u Srbiji da bi otkrila kod kojih modela automobila se najviše premotavala kilometraža...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.