Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Sep.2023, 15:53

IMA LI REŠENJA? Baterije za EV imaju probleme

Ukupan uticaj na životnu sredinu je složen i zavisi od izvora energije za punjenje, vremenskih uslova, pa čak i od vrste puteva na kojima se voze.

Električna vozila postaju sve češći prizor na našim putevima, i iako ovi automobili mogu izgledati ekološki prihvatljiviji, činjenica je da baterije koje ih napajaju donose svoje ekološke izazove.

Zelena budućnost koja nije zelena

Jedan od najozbiljnijih problema u vezi sa baterijama za električna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vozila je proces njihove proizvodnje. Većina savremenih električnih vozila koristi litijum-jonske baterije, a proizvodnja ovih baterija zahteva velike količine resursa kao što su litijum, kobalt i nikl. Vađenje ovih sirovina u rudnicima, najčešće u Africi i Aziji, ima sve ozbiljniji uticaj na životnu sredinu, uključujući krčenje šuma – nestanak šuma, zagađenje voda i uništavanje čitavog ekosistema. Osim toga, proces proizvodnje samih baterija zahteva velike količine energije, često iz fosilnih goriva, što dodatno povećava ekološki otisak i zagađenje atmosfere.

Još jedan problem sa baterijama za električna vozila je njihova dugoročna održivost. Nažalost, ove baterije imaju ograničen vek trajanja, nakon čega postaju otpadni materijal, reciklaža litijum-jonskih baterija je i dalje zahtevna i skupa. Veliki broj ovih baterija danas završava na deponijama ili čak bespravno odloženo u prirodu, pa čak i u vodotokove.

Ovakvo neodgovorno postupanje sa baterijama i sličnim otpadom može dovesti do zagađenja zemljišta i vode, ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi. Još jedan aspekt koji čini baterije za električna vozila problematičnim je njihova sigurnost. Litijum-jonske baterije su sklone pregrevanju i ponekad mogu da izazovu požar ili eksploziju, a kada dođe do ovakvih incidenata, osim rizika po bezbednost ljudi, u životnu sredinu se ispuštaju i toksične hemikalije koje mogu dodatno da ugroze životnu sredinu.

Takođe je potrebno uzeti u obzir činjenicu da proizvodnja električne energije koja puni ove baterije i dalje često dolazi iz fosilnih goriva, što indirektno doprinosi emisiji štetnih gasova i globalnom zagrevanju. Iako električna vozila imaju manje emisije tokom vožnje u poređenju sa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem, ukupan uticaj na životnu sredinu je složen i zavisi od izvora energije za punjenje, vremenskih uslova, pa čak i vrste puteva na kojima se voze.

Još uvek nema rešenja

Da bi se istinski smanjio negativan uticaj baterija električnih vozila na životnu sredinu, neophodno je razviti održivije tehnologije baterija, povećati reciklažu, smanjiti zavisnost od fosilnih goriva za proizvodnju energije i promovisati odgovorno odlaganje otpada. Takođe, važno je raditi na razvoju alternativnih tehnologija baterija koje će imati manji ekološki otisak.

Iako električna vozila nude potencijal za smanjenje zagađenja vazduha i emisije gasova sa efektom staklene bašte, baterije koje ih napajaju donose svoje ekološke izazove. Takođe, veoma je važno prepoznati ove izazove i raditi na razvoju održivih rešenja kako bi se istinski ostvarile ekološke prednosti električnih vozila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.