Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Sep.2023, 09:40

IMA LI ALTERNATIVE? Strateška nestašica litijuma bi mogla da se dogodi već 2025. godine

Ostali analitičari ne vide tako dramatičan razvoj događaja u bliskom periodu.

Svetska privreda bi mogla da se suoči s nestašicom litijuma koliko već 2025. godine, ali ima analitičara i koji veruju da bi tako nešto moglo da se dogodi kasnije. Nama je priča zanimljiva jer je litijum jedan od ključnih elemenata baterija elektromobila. Kao glavni pokretač krize je označena tražnja u Kini, u kojoj se ne može proizvesti dovoljno litijuma. Tako nešto smatra firma BMI. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Očekujemo da tražnja za litijumom u periodu od 2023. do 2032. godine, i to samo u Kini, premaši uprosečenu stopu rasta od 20,4% - kaže BMI u izveštaju koji prenosi CNBC. S druge strane, isporuke litijuma će rasti u tom periodu stopom od skromnih šest odsto. Takav tempo rasta nikako ne može zadovoljiti bujanje tražnje, pa čak ni u trećinskom delu. Uzgred, Kina je vodeći svetski proizvođač litijuma.

Globalna proizvodnja litijuma je 2021. godine iznosila 540 hiljada tona. Svetski ekonomski forum (World Economic Forum – WEF) predviđa da će svetska tražnja prevazići tri miliona tona do 2030. godine. S&P Global Commodity Insights procenjuje da će ove godine biti prodato 3,8 miliona elektromobila, nakon čega se očekuje drastičan rast koji će ići sve do 30 miliona u 2030. godini.

- Duboko smo ubeđeni da će litijuma da manjka - kaže analitičar Deutsche Banke Korine Blanšar. - Jasno je da očekjemo da će ponuda rasti, ali tražnja će jačati mnogo više i brže - dodala je ona. Dok Blanšar procenjuje da će deficit litijum-ugljenika iznositi 40 do 60 hiljada tona do 2025. godine, do 2030. bi taj manjak trebalo da se uveća na 768 hiljada tona, smatra ona.

Ostali analitičari ne vide tako dramatičan razvoj događaja u bliskom periodu, ali očekuju da se problemi tog tipa jave na isteku decenije. Po mišljenju društva Rystad Energy, rastuću tražnju bi podmirio rast broja rudnika, ali i to samo neko vreme, dok se stotine potencijalnih nalazišta već ispituju. Ukupno je aktivna 101 lokacija za iskop litijuma aktivna u svetu u ovom trenutku, navodi Refinitiv.

Proizvodnja će u rudnicima litijuma ove godine porasti za 30% u odnosu na prethodnu godinu i za 40% u toku sledeće godine, procenjuje Suzan Zou iz kompanije Rystad Energy. Ona očekuje višak litijuma sledeće godine, ali će oko 2028. godine, prema njenim rečima, lanci snabdevanja početi da se suočavaju sa nestašicama.

Cene litijuma u skladu s deficitom sirovina bi se mogle približiti prošlogodišnjem rekordu, što bi zauzvrat povećalo cenu proizvodnje baterija. Cene litijum-ugljenika su porasle na rekordnih 600 hiljada kineskih juana po toni (75,4 hiljada evra) u toku prošlog novembra, više od dvanaest puta u odnosu na januar 2021.

Da bi litijum krenuo da se proizvodi na nekom odredištu, obično je nužno da prođe nekih deset godina kaže Ostin Divanej novinaru CNBC-a. - Međutim, mislim da će biti dovoljno litijuma za potrebe elektrifikacije - govori on. - Ipak, očekujem da će odnos ponude i tražnje doneti visoke cene litijuma u narednih mnogo godina - reče on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.