Hrvatska na poslednjem mestu: Eurostat objavio istraživanje o zelenom transportu

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 15:59

Hrvatska na poslednjem mestu: Eurostat objavio istraživanje o "zelenom transportu"

Eurostat je objavio podatke o tome koliko su obnovljivi izvori energije korišćeni u sektoru transporta.

Obrađeni podaci obuhvataju 2022. godinu, a prema ovim podacima udeo obnovljivih izvora energije dostigao je 9,6% na nivou čitave Evropske unije. Analitičari zaključuju, međutim, da je neophodno uložiti još napora kako bi se ovaj rezultat popravio do 29%, koliko je zacrtano da bude 2030. godine.

Kada gledamo pojedinačne uspehe zemalja, Švedska je daleko najbolja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 29,2% udela obnovljivih resursa u saobraćaju, a prati je Finska (18,8%). Nakon toga idu Holandija, Malta, Belgija, Danska pa Austrija.

Na drugom kraju spektra, a ujedno i najgora na ovoj skali, nalazi se nama susedna Hrvatska, gde udeo obnovljivih resursa iznosi svega 2,4%. Za njom idu Letonija (3,1%) i Grčka (4,1%).

Od 2021. do 2022. godine, najviše su napredovali Nemačka, Holandija i Mađarska, dok su najviše nazadovali Hrvatska, Letonija i Slovenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.