Hrvati MENJAJU PRAVILA U SAOBRAĆAJU! Ovo se tiče i naših vozača koji se zapute u tu zemlju...

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2021, 18:18

Hrvati MENJAJU PRAVILA U SAOBRAĆAJU! Ovo se tiče i naših vozača koji se zapute u tu zemlju...

Novim Nacionalnim planom za bezbednost na putevima predviđeno je ukidanje tolerancije od 10% na prekoračenje brzine i smanjenje graničnih vrednosti dozvoljene količine alkohola u krvi vozača, koje sada iznosi 0,5 promila.

Hrvati nisu zadovoljni rezultatima prethodnog desetogodišnjeg plana, čiji cilj - smanjenje broja poginulih na putevima za 50% u periodu od 2010. do 2020. godine - nije ostvaren, pa najavljuju strože regulative koje bi ušle u novi plan za sledeću dekadu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Dve mere se posebno izdvajaju, a ukoliko se usvoje uticaće i na vozače iz drugih zemalja koji putuju u Hrvatsku, uključujući i naše.

Jedna od mera koja se razmatra tiče se tolerancije na prekoračenje brzine vozila, piše Večernji list.

Ta tolerancija ili, kako se službeno naziva, "sigurnosna razlika" iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 odsto.

Planom je predviđeno da se ova tolarancija svede na minimum, koliko je to moguće, a da bi se mera sprovela, potrebno je da lokalne samouprave nabave nove uređaje za merenje brzine.

Do sada se, na primer, na auto-putu, gde je ograničenje brzine 130 km/h, tolerisala vožnja brzinama do 143 km/h.

Ukoliko se usvoji nova mera, ova tolerancija će biti znatno niža i naši vozači koji nameravaju put Hrvatske moraće više da vode računa o ograničenju brzine, kako ne bi zaradili kaznu.

Kao druga važna mera navodi se da će se istražiti mogućnost promene graničnih vrednosti dozvoljene količine alkohola u krvi vozača.

Trenutno je u Hrvatskoj na snazi regulativa koja dopušta 0,5 promila alkohola u krvi (ne odnosi se na profesionalne i mlade vozače).

Sprovođenje ove mere, prema planu, moglo bi da počne već ove godine, a krajnji rok je 2023. Ukoliko se usvoji, moguće je smanjenje granične vrednosti ili čak nulta tolerancija na alkohol.

Podsećamo, gornja granična vrednost dozvoljene količine alkohola u krvi vozača (ne odnosi se na profesionalne i mlade vozače) u Srbiji je 0,2 promila (ranije je bila 0,3), a ukoliko policija u kontroli utvrdi da je između 0,2 i 0,5 promila, to spada u tzv. "umerenu alkoholisanost".

U tom slučaju, predviđena je zaštitna mera isključenja vozača iz saobraćaja na 12 sati i novčana kazna od 10.000 dinara.

Da li biste podržali ukidanje tolerancije na vožnju pod uticajem alkohola u Srbiji, odnosno uvođenje nulte tolerancije?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.