Hibridi su manje popularni nego EV

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 19:59

Hibridi su manje popularni nego EV

Prodaja čisto električnih automobila u Nemačkoj je ponovo ubrzala u martu, dok je interes za plug-in hibride u snažnoj recesiji, pokazuju novi podaci savezne kancelarije za motorna vozila.

U martu, na ulice je izašlo oko 44.100 novih automobila na baterije, 28 odsto više nego 12 meseci ranije. Pritom, prodaja je rasla dvostruko većom stopom nego u februaru.

Istovremeno, prodaja plug-in hibrida, vozila na benzin sa dodatnom baterijom na spoljno napajanje, pala je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za bezmalo 39 odsto godinu-na-godinu, na 16.780 novih automobila.

Analitičari to pripisuju isteku državnih subvencija - krajem godine vlada je smanjila subvencij za baterijska vozila smanjene i potpuno ih ukinula za plug-in hibride.

Mnogi su zato pohitali da e-automobil kupe u decembru, pa je prodaja "osetno popustila početkom godine," rekao je Peter Fus (Fuß) iz konsultantske kuće EY, a "udeo e-vozila u prvom kvartalu 2023. je pao za četiri procenta u poređenju sa prošlom godinom, na samo 20 odsto."

Broj svih novoregistrovanih vozila u martu je dostigao 381.361, oko 17 odsto više nego 12 meseci ranije.

"Uprkos tome, broj novih registracija je i u prvom delu godine ostao znatno ispod dugogodišnjeg proseka," rekao je predsednik međunarodnog udruženja proizvođača automobila Rajnhart Cirpel (Reinhard Zirpel).

"Tržište se sada održava na račun velikog broja nerealizovanih narudžbina" i to stanje se može promeniti posle drugog tromesečja, rekao je.

Fabrike automobila mesecima nisu mogle da realizuju sve porudžbine jer im je proizvodnju usporila kriza čipova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prodaja automobila na baterije u Nemačkoj ponovo snažna, ali ne hibrida

Izvor: AutoBlog, 06.Apr.2023, 19:51

Prodaja potpuno električnih automobila u Nemačkoj je ponovo ubrzana u martu, dok je interes za plug-in hibride u snažnoj recesiji, pokazuju novi podaci savezne kancelarije za motorna vozila. U martu je na ulice izašlo oko 44.100 novih automobila na baterije, 28 posto više nego 12 meseci ranije....

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.