HANGAR PUN KONJA: Više od 20 Ferrarija stajalo je netaknuto više od 10 GODINA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 18:12

HANGAR PUN KONJA: Više od 20 Ferrarija stajalo je netaknuto više od 10 GODINA (FOTO)

Automobili su „probuđeni iz sna“ 2004. godine, kada je uragan Čarli pogodio Floridu i izazvao delimično urušavanje hangara.

Nedavno otkrivena kolekcija klasičnih Ferarija koja se nalazi na Speedway-u u Indijani nakon što je decenijama bila netaknuta. Iako su detalji pomalo magloviti, RM Sothebi's je rekao da se kolekcija od 20 automobila prvobitno nalazila na Floridi i da je bila netaknuta od 1990. Automobili su probuđeni iz sna 2004. godine, kada je uragan Čarli pogodio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Floridu i izazvao delimični kolaps.

Ovo je oštetilo mnoge od njih, ali je otkrilo automobile po prvi put posle više od decenije. Nakon što je oluja prošla, ferariji su prebačeni u bezbedno skladište u Indijani gde su ostali netaknuti.

Ovo je prilično neverovatno i aukcijska kuća je primetila da „neupućeni posmatrač nikada ne bi shvatio da su neki od ovih izgubljenih Ferarija krasili najpoznatije svetske trke, kao što su Le Man, Targa Florio i Mille Miglia. RM Sothebi's će kolekciju staviti na aukciju tokom Monterejske nedelje automobila i očekuje se da će doneti milione.

Na sajtu aukcijske kuće rmsothebys.com možete pogledati sve automobile, mi ćemo pomenuti nekoliko koji će biti dostupni u avgustu. Ferrari 250 GT Coupe Speciale iz 1956. je prvobitno pripadao kraljevskoj porodici nakon što ga je kralj Mohamed V od Maroka kupio od Pininfarine. To je jedan od samo četiri modela iz 1956. koji su bili opremljeni karoserijom u stilu Super Amerike.

Auto je u lošem stanju, ali ima V12 i bio bi interesantan kandidat za restauraciju. Očekuje se da će koštati između 1,5 i 2,1 milion evra.

Možda će vas više zanimati ovaj Ferrari 275 GTB/6C Alloi od Scagliettija iz 1965. Navodno je prikazan na Salonu automobila u Torinu, pre nego što se takmičio na Targa Florio 1966. godine. Za ovaj model se kaže da je prvi 275 GTB sa dugim nosom koji ima telo od legure i šest karburatora. Procenjuje se na između 1,9 i 2,3 miliona evra.

Možda najzanimljiviji, ali i u najgorem stanju je Pininfarina Ferrari 500 Mondial Spider serije I iz 1954. godine. Iako nije baš prizor za posmatranje, ovaj 'uvrnuti komad metala' ima najobimniju trkačku istoriju u kolekciji.

RM Sothebi's je rekao da je "prvobitno imao telo Pininfarina Spider" i da ga je kupio izvršni direktor Scuderia Guastalla Franko Cornacchia. Korteze je ovim automobilom završio četvrti u klasi na Mille Miglia 1954.

Skaljeti je zatim prepravio automobil i nastavio da se trka na Targa Florio 1956. godine. Iako je ovih dana nešto više od "istrošene" školjke, očekuje se da će model koštati do 1,5 miliona evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.