Globalno tržište automobila i u ovoj godini očekuje rast

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 19:03

Globalno tržište automobila i u ovoj godini očekuje rast

Najnovije analize stručnjaka pokazuju da će prodaja automobila u svetu rasti po stopi od 2,8 odsto, i dostići 88,3 miliona automobila u 2024. godini.

Tako kažu iz korporacije S&P Global, a u 2023. je prema njihovim podacima u svetu prodato blizu 86 miliona vozila, što je predstavljalo rast od 8,9 odsto u odnosu na 2022, prenela je Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova.

Prodaja u Evropi će sa 14, 7 miliona vozila u 2023. premašiti 15,1 milion automobila što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi predstavljalo rast od 2,9 odsto. Kod ove prognoze, treba napomenuti da su ključni parametri bili rizici od recesije na najznačajnijim tržištima EU, kamatne stope, uslovi kreditiranja, snažan zamah tražnje električnih vozila, teškoće oko nabavke energenata ali i predstojeći izbori u EU.

Ključni izazov, smatraju analitičari S&P Globala u Evropi, biće sposobnost država da subvencionišu kupovinu električnih vozila.

Prodaja automobila na tržištu SAD bi trebalo da poraste 2 odsto na godišnjem nivou i dostigne 15,9 miliona. Faktori koji će uticati na tržište vozila u SAD su visoke kamatne stope, ne baš povoljni kreditni uslovi, i dalje visoke cene automobila. Kao veoma pozitivan signal se ocenjuju najave da će na tržištu električnih vozila biti ponuđeno oko 100 modela vozila.

Najveće svetsko tržište, Kina, u 2023. je dostigla brojku od 25,3 miliona prodatih vozila uz rast od 4,9 odsto. Analitičari za Kinu u 2024. predviđaju rast od 4,2 odsto i prodaju vozila od 26,4 miliona jedinica. Ono što je najinteresantnije je predviđanje da će rast prodaje električnih vozila iznositi čak 44 odsto, nadmašivši 2023. kada je taj rast iznosio 36 odsto.

Elektrifikovana vozila nastaviće da sve više osvajaju tržište. Tako se predviđa da će prodaja čisto električnih, plag-in hibrida i "klasičnih" hibrida dostići 17,5 odsto globalno (godišnji rast od 39,5 odsto).

Najveći tržišni udeo elektrifikovana vozila će imati u Kini, čak 26,8 odsto (godišnji rast 28 odsto). I u Evropi će vozila koja mogu da za kretanje koriste električnu energiju dobiti sve slađi deo tržišnog kolača - 22 odsto od svih prodatih automobila i lakih komercijalnih vozila. To je rast od čak 41 odsto na godišnjem nivou.

Po ovom parametru, rekorder će biti tržište SAD koje će imati godišnji rast prodaje ove vrste vozila od neverovatnih 66,4 odsto što je u ukupnom zbiru 13,2 odsto.

I u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, Indiji, elektrifikovana vozila nezaustavljivo osvajaju tržište. Prognoza kaže da će u 2024. učešće ove vrste vozila u ukupnoj prodaji dostići 4,1 odsto što predstavlja respektabilni godišnji rast od 39 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.