GLEDANJE KROZ PRSTE STVARA VELIKI PROBLEM: Reč struke o TOLERISANJU brzine od 150KM/H

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Nov.2019, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLEDANJE KROZ PRSTE STVARA VELIKI PROBLEM: Reč struke o TOLERISANJU brzine od 150KM/H

Zakonsko ograničenje je sada 130 na KM/H.

Saobraćajna policija je dužna da sprovodi zakon i, kao izvršni organ, ne sme da odstupa od odluke zakonodavnog organa, kaže Damir Okanović povodom najava da bi se na pojedinim deonicama auto-puteva mogla tolerisati brzina od 150 km/h.

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je u petak da će predložiti Ministarstvu unutrašnjih poslova da se na deonicama na auto-putevima gde je dozvoljena brzina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 130 kilometara na čas, toleriše prekoračenje od 20 kilometara na čas.

To bi značilo da policajci ne kažnjavaju vozače koji jure do 150 na sat, na novim deonicama poput one na istočnom kraku Koridora 10, koji je u subotu otvarena za saobraćaj u punom profilu.

Stručnjaci, međutim, tvrde da ovakva praksa nije poznata nigde u svetu.

Drobnjak je za Novosti pojasnio da ne traži izmenu zakona, već predlaže policiji da "gleda kroz prste". Svoju ideju prvi čovek "Puteva" pravda podatkom da se svake godine na našim koridorima broj vozila povećava od pet do šest miliona.

"Žmurenjem" policijskih službenika bi se, po njegovom mišljenju, ubrzao saobraćaj i smanjile gužve. Neće biti dozvoljena ta brzina na svim auto-putevima, već samo na određenim deonicama gde na znaku piše 130, navodi Drobnjak.

- To bi važilo na delu ka Horgošu, na južnom kraku Koridora 10 ka Nišu, kao i na novoj deonici od Pirota do Dimitrovgrada. Ta brzina neće važiti za tunele, gde je, na primer, na Koridoru 11 ograničenje 80 kilometara na sat.

Na primedbu da bi tolerisanjem prekoračenja brzine bila ugrožena bezbednost saobraćaja, Drobnjak kaže da statistika pokazuje da na auto-putevima ima najmanje saobraćajnih nesreća u odnosu na sve ostale puteve.

Međutim, Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, upozorava da je ovakva praksa pravno nemoguća i nedozvoljena.

- Saobraćajna policija je dužna da sprovodi zakon i, kao izvršni organ, ne sme da odstupa od odluke zakonodavnog organa - smatra Okanović.

- Ne može MUP da bude iznad Skupštine Srbije, koja je donela zakon po kojem je ograničenje 130 kilometara na sat. Niko, pa ni policija, ne sme da se stavi iznad zakona. Ne mogu oni da poslušaju Drobnjaka i da ne primenjuju zakon. Ako bi to bilo tako, kao što pojedinci zamišljaju, onda bismo mogli tražiti da MUP toleriše alkohol u krvi vozača do 0,8, kao i da ostale propise sprovodi selektivno - objašnjava on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.