GDE ĆE IM DUŠA: Planiraju da puteve odmrzavaju RAKIJOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2020, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GDE ĆE IM DUŠA: Planiraju da puteve odmrzavaju RAKIJOM

Imala je i bolje namene...

Grožđe ima jednu osnovnu namenu, a to je proizvodnja vina i voćnog soka. Ostaci od proizvodnje mogu da posluže i potpuno drugačijoj svrsi.

Do tog zaključka su stigli istraživači sa Univerziteta Washington (WSU) nakon što su vlasti Aljaske odlučile da potraže zamenu za agresivnu so u tretiranju zaleđenih puteva. Verovali ili ne, SAD godišnje potroši preko pet milijardi dolara na čišćenje puteva, uz napomenu da većina finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odlazi na sanaciju šteta kao rezultat rada zimskih službi. Svake godine se na američke puteve iskrca više od 27 miliona tona soli, kažu u WSU.

Stručnjaci WSU-a su u potrazi za ekološki prihvatljivijim rešenjem ispitivali niz spojeva iz prirode. Zaključili su da bi u tretiranju puteva mogla pomoći tečenost na bazi ostataka grožđa, kože bobica i samih koštica. Istraživanje kaže da ta tečnost nakon fermentacije topi led brže od svih ekoloških rastvora koje su do sada uspeli da isprobaju. Njihov naučni rad je objavljen u novom broju časopisa Materijali u građevinarstvu, koji izlazi u okviru ASCE-a (American Society of Civil Engineers)

I dok se kod nas komina uspešno koristi u proizvodnji vina i još uspešnije za rakiju, Ameri će pokušati sličnom bazom, uz naravno dosta aditiva, da tretiraju puteve zimi. Kažu da je rastvor osetno manje agresivan prema metalu, asfaltu, ali i okolnom tlu. Takođe, prva istraživanja potvrđuju slične rezultate i s drugim vrstama voća, piše Traffic Technology Today.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.