Formula 1 i vozilo bezbednosti – 50 godina istorije

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 15:34

Formula 1 i vozilo bezbednosti – 50 godina istorije

Istorijat vozila bezbednosti u Formuli 1.

Tokom poslednjih 25 godina je Mercedes bio glavni i odgovorni za vozila bezbednosti u Formuli 1, a sada će 2021. godine deliti tu obavezu sa Aston Martinom.

Više o Aston Martin Vantage u Formuli 1, čitajte OVDE.

Verovali ili ne, ali prvi automobil koji je bio bezbednosno vozilo Formule 1 je bio Porsche 914 i to 1973. godine tokom trke za Veliku nagradu Kanade pri jakom pljusku, a tada je vozač bezbednosnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila napravio katastrofalnu grešku pozicioniravši se ispred pogrešnog vozila i nekolicini vozača dao ogromnu prednost.

Lamborghini Countach je nasledio Porsche 914 skoro deceniju kasnije, tačnije 1981. godine.

Njegov debi je bio na najglamuroznijoj stazi u Formuli 1, čuvenom Monte Karlu, koja je mnogima omiljena trka u sezoni.

Da li ste znali da je Fiat bio bezbednosno vozilo Formule 1?

I to Fiat Tempra 1993. godine, a godinu dana kasnije je to bila Opel Vectra. Mnogi smatraju da je upravo ovo jedan od razloga za smrt Airtona Sene.

Kada je Opel Vectra te 1994. godine kao vozilo bezbednosti izašla na pistu, tokom pet krugova je išla prilično sporo zbog toga što su kočnice bile "skuvane", pa je to prouzrokovalo značajno hlađenje pneumatika ostalih vozača.

Naredne, 1995. godine, Formula 1 se vratila "korenima" i Porsche je postao zvanično vozilo bezbednosti, tačnije Porsche 911 GT2.

Još tada je bilo šala da bi on sa svojih 424 KS koje isporuči 3.6-litarski motor mogao komotno da se takmiči sa ostalima na pisti.

Renault Clio Williams je pozvan 1996. na trci za Veliku nagradu Argentine...

Evo kako je Mercedes počeo svoje dvadesetpetogodišnje zastupanje vozila bezbednosti u Formuli 1 – AMG C36.

Pokreće ga 3.6-litarski šestocilindarski motor koji može da isporuči 276 KS, a snagu je prenosio automatski menjač što se mnogima nije dopalo u ono vreme.

Mercedes-Benz SL55 AMG je 2001. godine stupio na scenu.

Njegov moćni 5.5-litarski V8 motor mamio je uzdahe pune dve godine, dok CLK Coupe nije preuzeo dužnost bezbednosnog vozila.

Mercedes SLS AMG dolazi 2010. godine.

Novi SLS je bio znatno olakšan zahvaljujući upotrebi panela od ugljeničnih vlakana, što će mu omogućiti da ubrza 0-100 km/h za samo 3 sekunde i maksimalnu brzinu od 330 km/h.

Samim tim, kutija menjača je stavljena na zadnji deo što je dodatno pomoglo u distribuciji težine.

Mercedes-AMG GT R je od 2018. godine na mestu vozila bezbednosti, a kako je već rečeno, deliće ga sa Aston Martinom.

Njegov V8 motor je 4.0-litarski i može da isporuči 577 KS, što je prilično impresivno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.