“Električni put” otvoren u Švedskoj

Izvor: Nacionalna klasa, 12.Jul.2016, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Električni put” otvoren u Švedskoj

Deonica od dva kilometra na auto-putu E16 u Švedskoj nedaleko od mesta Gavle trenutno je jedna od najsavremenijih saobraćajnica u svetu. Električna enrgija iz vodova koji se protežu iznad ovog dela puta napaja strujom modifikovane kamione marke Scania.

Kada su kamioni povezani sa električnim vodovima, njihovi motori sa unutrašnjim sagorevanjem se gase i više nema nikakvih emisija. Imajući u vidu da veliki deo električne energije u Švedskoj proizvode vetrenjače i solarni paneli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << ukupni uticaj na prirodnu sredinu je minimalan.

Prema ovom konceptu, kamioni preuzimaju električnu energiju na isti način kao što to čine trolejbusi više od jednog veka. Pošto nema fizičke “brave” koja povezuje vozilo i električne vodove, kamion može u svakom trenutku da pređe u durgu saobraćajnu traku ako je to potrebno.

Scania je saopštila da su kamioni zasnovani na modelu G360 i da koriste hibridni pogon od 360KS sa motorom zapremine devet litara, koji trošio biogorivo. Ovi motori ispunjavaju normu Euro 6. Baterija od 5kWh omogućava da se korišćenjem električne energije pređu tri kilometra kada se vozilo kreće izvan takozvanog “električnog puta”. Dodatni električni motor isporučuje 175KS i 1050Nm.

Tehnologiju za prenos električne energije na kamione razvio je Siemens, a čitav projekat je realizovan zahvaljujući višegodišnjoj saradnji švedske vlade i privatnog sektora.

Šef odelenja za istraživanje i razvoj u Scaniji Klaes Erikson (Claes Erixon) rekao je da je električni put važna prekretnica na putu prema saobraćaju bez fosilnih goriva i da je njegova kompanija posvećena održivim saobraćajnim rešenjima i uspehu ovog projekta.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.