EVROPA UMIRE: Pogledajte upozoravajuću mapu Starog kontinenta!

Izvor: Kurir, 18.Feb.2015, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPA UMIRE: Pogledajte upozoravajuću mapu Starog kontinenta!

Na osnovu podataka Svetske banke, napravljena je zanimljiva mapa koja pokazuje stopu nataliteta čitave planete. U kakvoj su poziciji evropske države?

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.

Italijanska ministarka zdravlja Beatriče Lorencin je nedavno izjavila da njena zemlja umire - broj preminulih ne nadomešćuje se brojem novorođenih. Ona je ovo konstatovala nakon što je objavljena vest da je odnos nataliteta i mortaliteta u Italiji najniži od 1861. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << godine, odnosno da populacija ove države raste za svega 0,5 odsto godišnje.

Međutim, apeninska država u tome nije usamljena. Primera "umirućih zemalja" na Starom kontinentu ima mnogo - štaviše, broj novorođenih većeg dela Evrope nije veći ili je blizu broja umrlih.

Broj novorođenih u većini zemalja našeg kontinenta iznosi manje od deset po jednoj hiljadi stanovnika. Srbija beleži negativan postotak u pogledu godišnjeg rasta populacije (-0,5 odsto), baš kao i Bosna i Hercegovina (-0,1 posto), Hrvatska (-0,3 odsto), Bugarska (-0,5) i druge zemlje regiona i Centralne Evrope. Izuzetak je Crna Gora, u kojoj populacija raste.

Kosovo i Metohija prikazani su na ovoj mapi kao nezavisna država, i to kao jedan od pozitivnih primera na kontinentu - populacija južne srpske pokrajine beleži godišnji rast populacije od 0,9 odsto. Među zapadnoevropskim zemljama pozitivni su Luksemburg (2,3 odsto), Belgija i Velika Britanija (0,6 posto) i Francuska (0,5 odsto).

Kako piše "Dejli telegraf", trenutno su nada za Evropljane mladi imigranti koji će zasnovati porodice na tlu Starog kontinenta i time popraviti odnos nataliteta i mortaliteta.

Foto: razmazz.cartodb.com/Printscreen

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:

Zašto imamo običaj "da kucnemo u drvo"?

Kako je srpska zastava izgledala posle Sretenjskog ustava

Uživajte u fenomenalnim fotografijama najboljih fotografa NG-a

Otkrivena misterija kokica!

ZANIMLjIV UGAO: Da li geografija oblikuje kulturu jedne zemlje?

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.