ELEKTRIFIKACIJA: Raste broj američkih saveznih država u kojima se uvode posebne naknade za električna vozila

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Avg.2023, 20:48

ELEKTRIFIKACIJA: Raste broj američkih saveznih država u kojima se uvode posebne naknade za električna vozila

Svi vozači sada plaćaju svoj pošteni udeo.

Brojne države podstiču kupovinu električnih automobila, a tako je i u SAD-u. Međutim, tamo neke savezne države ne žele da se odreknu poreskih prihoda pa dodatno oporezuju kupovinu električnog vozila.

Uglavnom su to države u kojima su na vlasti Republikanci. Politico piše da je i Teksas postao država koja je uvela takve poreze vlasnicima električnih vozila. Od septembra će vozači u toj saveznoj državi svake godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << morati da plate dodatnih 200 dolara za registraciju svojih automobila na baterije, a plaća se i 400 dolara za novo električno vozilo.

Zakonodavci tvrde da se novim nametom nadoknađuju izgubljeni porezi na benzinskim stanicama, a pristalice ove mere tvrde da svi vozači sada plaćaju svoj pošteni udeo. Međutim, izgleda da je naknada gotovo dvostruko veća od prosečnog poreza koji se plaća kada svoj automobil napunite benzinom tokom godinu dana. Porez na gorivo u Teksasu je jedan od najnižih u celom SAD-u.

Teksas se pridružuje grupi od tridesetak država koje naplaćuju dodatne naknade za električna vozila, uključujući čak i neke države u kojima su liberalniji Demokrati na vlasti.

Takve naknade su deo rastućeg trenda u kojem se administracije tridesetak država opiru planovima Bajdenove administracije da smanji emisije ugljjenika iz saobraćaja podsticanjem prelaska na električna vozila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.