Drastičan pad prodaje Volkswagena

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drastičan pad prodaje Volkswagena

VW grupa zabeležila je u septembru globalni pad prodaje automobila od 18% u odnosu na isti mesec 2017.

Uzrok ovako slabe prodaje nemačkog auto-giganta je novi standard testiranja izduvnih gasova motornih vozila, WLTP, koji je stupio na snagu u septembru 2018.

WLTP je zadao glavobolje mnogim proizvođačima automobila, koji su zbog promene standarda u vezi sa emisijom štetnih gasova bili prinuđeni da privremeno obustave prodaju određenih modela koji ne zadovoljavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nove norme.

Među "žrtvama" su Jaguar XJR575, Audi RS3, Volkswagen Golf GTI, SEAT Leon Cupra, Peugeot 308 GTI i mnogi drugi.

Ipak, u Volkswagenu kažu da su očekivali ovakav pad prodaje u septembru i da su ga ukalkulisali u svoje prodajne planove za 2018. godinu.

Sve u svemu, nemačka automobilska grupacija - u kojoj se pored matičnog brenda Volkswagen nalaze marke kao što su Škoda, Audi, SEAT i drugi – isporučila je u septembru širom sveta 827.700 vozila, uz pad prodaje od 18,1% u poređenju sa istim mesecom 2017.

Pad je još drastičniji u Zapadnoj Evropi, gde je iznosio čak 41,5 odsto. U Volkswagenu "spuštaju loptu" i kažu da su nakon "veoma dobre prodaje u letnjim mesecima" očekivali pad isporuka u septembru, upravo zbog stupanja na snagu WLTP standarda. To se naročito odrazilo na prodaju u Evropi.

U Volkswagenu očekuju da će se pad prodaje nastaviti i u oktobru, dok će se prema rečima ljudi iz nemačkog proizvođača stanje popraviti u novembru i decembru, naročito na evropskom tržištu.

Od svih brendova u okviru VW grupe, najgore je prošao Audi, koji je u septembru zabeležio manju prodaju za 22%.

SEAT je pretrpeo pad isporuka od 20%, a brend Volkswagen putnička vozila 18,3%, dok je prodaja Porschea bila manja za za svega 3%.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.