Drakonske kazne u Austriji: Oduzimaju kola, mogu čak i da ih prodaju

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 22:06

Drakonske kazne u Austriji: Oduzimaju kola, mogu čak i da ih prodaju

Organi reda sve su stroži i odlučniji u namerama da obuzdaju vozače koji su neodgovorni i opasni kako za sebe, tako i za druge.

Upravo zbog toga, u Austriji od 1. marta stupa na snagu nova mera u okviru Zakona o saobraćaju, pa će policija moći da oduzima automobile vozačima koji prekorače brzinu više od 60 km/h u naseljenom mestu, odnosno 70 km/h na auto-putu.

Automobili će ovakvim vozačima biti konfiskovani na licu mesta, i to na period od dve nedelje. Uz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to, naravno, za ovakav prekršaj ostaje se i bez vozačke dozvole, uz veliku novčanu kaznu.

Predviđene su i oštrije mere - policija ima mogućnost trajnog oduzimanja vozila onom licu koje je "nepopravljivo", ili ako prekorači dozvoljenu brzinu za 80 km/h u naseljenom mestu, odnosno 90 km/h u nenaseljenom.

Ako dođe do ovog trajnog oduzimanja dozvole, automobili idu na javnu licitaciju. Od sume za koju budu prodati, 70% ide u novi Fond za poboljšanje uslova u saobraćaju, dok preostalih 30% ide lokalnoj samoupravi gde je automobil oduzet.

Ako neko vozi tuđ automobil, on može biti samo privremeno oduzet ukoliko se ispune potrebni uslovi, ali će sam vozač biti papreno kažnjen.

Dok neki, poput nadležne austrijske ministarke Leonore Gevesler, kažu kako je cilj ovih kazni da se stane na put vozačima koji luduju po putevima, nisu baš svi ubeđeni da će ove drastične mere dati željene rezultate.

"Nema studija koje kažu da strože kazne više plaše vozače. Ovo je zadiranje u privatno vlasništvo, i to nije u nadležnosti upravnih organa", rekao je Matijas Volf, šef pravne službe OAMTC-a, austrijskog automoto kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.