Dozvoljena upotreba dizela u kome nema nafte

Izvor: B92, 03.Dec.2023, 15:13

Dozvoljena upotreba dizela u kome nema nafte

Staro jestivo ulje se odavno dodaje u dizel gorivo, a novina je da će benzinske pumpe od sada moći da prodaju takozvana goriva bez mineralnih ulja.

U budućnosti će vozači u Nemačkoj moći da sipaju dizel gorivo napravljeno od 100 odsto korišćenog jestivog ulja, poput onog iz fiteze. Takozvana parafinska dizel goriva sada su takođe odobrena kao čista goriva, saopštilo je nemačko Ministarstvo životne sredine, nakon odluke vlade te zemnlje.

Proizvodi se, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na primer, od otpadnih materija i biljnih ulja ili na bazi prirodnog gasa. Ovo gorivo se već može dodati konvencionalnom dizel gorivu. Ali po izmenjenoj uredbi sada može da se nudi i u stopostotnoj koncentraciji.

Kako bi se sprečila šteta na vozilima usled nepravilnog točenja goriva, nova uredba obavezuje operatere benzinskih pumpi da daju jednoobrazne informacije potrošačima, saopštilo je ministarstvo.

Istovremeno, treba prekinuti trenutnu promociju parafinskih dizel goriva iz fosilnih izvora kako bi se izbegli podsticaji koji štete klimi. Zakonski okvir postoji, ali ostaje pitanje količina jer ovo gorivo nije dostupno da pokrije čitavo tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dozvoljena upotreba dizela u kome nema nafte

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 04.Dec.2023, 11:06

Staro jestivo ulje se odavno dodaje u dizel gorivo, a novina je da će benzinske pumpe od sada moći da prodaju takozvana goriva bez mineralnih ulja. U budućnosti će vozači u Nemačkoj moći da sipaju dizel gorivo napravljeno od 100 odsto korišćenog jestivog ulja, poput onog iz fiteze. Takozvana...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.