Dnevna svetla na automobilu značajno smanjuju rizik od sudara

Izvor: B92, 16.Apr.2023, 09:20

Dnevna svetla na automobilu značajno smanjuju rizik od sudara

Prema studiji, najefikasnija su u smanjenju rizika u zoru ili sumrak.

Istraživanje koje je sproveo Centar za istraživanje nesreća Univerziteta Monaš u Melburnu, Australija, otkrila je da vozila opremljena automatskim dnevnim svetlima (DRL) imaju statistički veću verovatnoću da izbegnu sudar čiji je uzrok slaba vidljivost automobila na putu.

Studija, objavljena u časopisu Journal of Safety Research, koristila je policijske podatke iz Novog Južnog Velsa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Viktorije, Kvinslenda i Zapadne Australije da bi procenila koliko DRL smanjuju rizik od sudara više automobila gde je smanjena vidljivost ključni faktor.

Studija je otkrila da postoji "statistički značajno" smanjenje rizika od 8,8 procenata povezanog sa DRL, sa znatnim smanjenjem pri većim brzinama i tokom zore i sumraka.

Podaci korišćeni u studiji bili su podaci o nesrećama koje je prijavila policija za incidente koji su se dogodili od 2010. do 2017. sa detaljnim informacijama o vozilu dobijenim odvojeno, uključujući VIN broj.

Ovo je omogućilo autorima studije da odrede koji automobili imaju DRL koristeći podatke o specifikacijama, a slučajevi u kojima su DRL bili ponuđeni kao opcija su uklonjeni iz istraživanja.

U uslovima dnevnog svetla, studija je otkrila smanjenje rizika od sudara za 7,6 procenata povezano sa DRL svetlima, dok je u zoru ili sumrak došlo do smanjenja rizika od sudara za čak 20,3 procenata.

U proseku, postavljanje DRL-a je bilo povezano sa statistički značajnim smanjenjem rizika od sudara od 8,8 procenata, sa najvećim procenjenim smanjenjem relativnog rizika povezanog sa ugradnjom DRL-a od 23,8 procenata za sudare u zoru ili sumrak u zonama sa postavljenim ograničenjima brzine iznad 47 milja na sat (75 kilometara na sat).

Studija je zaključila da rezultati pružaju jasne dokaze da DRL treba smatrati obaveznim delom opreme za sva nova vozila.

Međutim, autori su primetili da će obim potencijalnog smanjenja rizika od sudara u proseku verovatno biti manji od efekta nekih od najnovijih primarnih tehnologija aktivne bezbednosti vozila koje su trenutno dostupne.

DRL su već obavezni u mnogim delovima sveta, a već je bilo različitih studija koje dokazuju njihovu efikasnost u Evropi i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.