Direktor Riviana: Ćutanje je zlato

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Riviana: Ćutanje je zlato

Skoro svakodnevno "ispliva" neki novi proizvođač električnih automobila, ali niko nije privukao pažnju sa Rivian.

O Rivianu se priča sa istim "žarom" kao svojevremeno o Tesli, i to s dobrim razlogom.

Pojavio se praktično niotkuda i predstavio dva izuzetno atraktivna modela – SUV R1S i kapionet R1T.

Za razliku od većine drugih neuspešnih proizvođača Rivian se predstavio svetu tek kada je usavršio svoje proizvode.

Direktor Riviana Ar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džej Skarindž je otkrio da kompanija radi već deset godina, a za to vreme je otvorila nekoliko kancelarija širom sveta, osigurala dobavljače, ojačala finansijski i kupila velik i funkcionalan proizvodni objekat.

"Po formulia 2+2 skupio sam manju količinu kapitala. Imao sam mali tim od 20 ljudi, a onda posle dve i po godine, krajem 2011. stigli smo do raskršća. Mogli smo da nastavimo istim putem, nadajući se u promene, oslobađanju kapitala i rastu. Ili prodati sve i iskoristiti ono što smo naučili da promislimo o biznisu. Prodao sam sve i počeo proces razmišljanja o tome zašto postijimo. Ništa nije bitno ako ne možeš da odgovoriš na to. Nisam verovato u posao, postojao je jaz", rekao je Skarindž.

Skarindž je izuzetno inteligentan i prebogat iskustvom i vizijom. Kao Tesla, jasno je da njegovu kompaniju čeka izuzetno težak put, a ne može se ni zamisliti otpor koji će naići kada Rivian izađe u javnost.

"Bilo je veoma teško doći ovde. Mnogo teže nego što sam milio da će biti. Potreban je ogroman kapital za troškove automobilske kompanije. Ogroman tim, sve košta. Potrebno je ti je stotine proizvođača, a onda proizvod mora da privuče kupce. Tada je potrebno vreme. Čak i kada imaš sve na mestu od starta, potrebno je 4-5 godina. To je izazovno. Mi smo počeli kompaniju bez ičega".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.