Dimenzije i masa automobila u stalnom porastu – problemi na parkinzima

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 10:37

Dimenzije i masa automobila u stalnom porastu – problemi na parkinzima

Automobili proizvedeni u Evropi danas su u proseku 7 centimetara viši, 10 centimetara širi i 20 centimetara duži nego što su bili 2000. godine.

Uprkos lakšim materijalima i digitalnoj tehnologiji, automobili su svake godine sve teži, između ostalog i zato što rastu. To se odražava i na listi najprodavanijih modela u Evropi.

U početku su automobili dobijali na masi uglavnom usled poboljšanja bezbednosnih karakteristika i zaštite od sudara, a nakon toga je je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to bila potreba vozača za više luksuza.

Međutim, poslednjih godina, SUV vozila postaju sve popularnija. Stvari izgledaju još gore u budućnosti jer će još teži električni SUV-ovi sve više dominirati.

Prema podacima francuske konsultantske kompanije Inovev, automobili koji se danas proizvode u Evropi u proseku su 7 centimetara viši, 10 centimetara širi i 20 centimetara duži nego što su bili 2000. godine.

Prosečna težina automobila porasla je za 20 odsto od početka ovog veka, na oko 1,5 tona.

Broj SUV vozila sada čini 40 odsto ukupnog prodajnog tržišta, a elektrificirana vozila (električna i hibridna) čine 25 odsto proizvodnje u Evropi. Prema istom izvoru, udeo SUV-a u prodaji u Evropi porastao je sa 3 odsto u 2000. na čak 46 odsto tržišta prošle godine, odnosno u 2022. prodato je 5,2 miliona novih SUV vozila.

Prošle godine je u SAD je prodato 7,6 miliona "terenaca", a u Kini čak 11,2 miliona.

Konsultanti očekuju da će se broj registracija SUV-a u svetu povećati sa 32 na 35 miliona vozila u naredne dve godine. Poseban problem je sa parking garažama, gde mnoga mesta postaju premala...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.