Dečak hakovao gomilu automobila

Izvor: Autoportal.rs, 23.Feb.2015, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak hakovao gomilu automobila

Jedan srednjoškolac uspeo je da zaobiđe gomilu sigurnosnih sistema zaštite modernih automobila i bacio na razmišljanje stručnjake koji za velike novce prave te iste sisteme.

U SAD-u organizovana je grupna petodnevna poseta srednjoškolaca i studenata sigurnosnom centru u kojem rade gomila profesionalnih inžinjera, informatičara i bezbednosnih stručnjaka u cilju kreiranja sigurnosnih sistema za moderne automobile.

Studenci i đaci su imali zadatak, da uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << pomoć starijih "kolega" pokušaju da otključaju bežičnim putem jedan automobil. Ideja ja bila da im se da zadatak za koji će im trebati više nedelja, ako ne i punih mesec dana. Ali jedan učenik je "hakovao" automobil za svega jedan dan.

Dečak od 14 godina je nakon odslušanog predavanja otišao kući a zatim u radnju sa elektronskom opremom i za 15 dolara kupio opremu uz pomoć koje je kreirao sopstvenu matičnu ploču koja može da upravlja kompletnim sistemom jednog automobila.

Sutradan je u istraživačkom centru pokazao svoj izum. Bez problema je otključao automobile gotovo svih velikih proizvođača, palio je i gasio motor, migavce, svetla, brisače...Inžinjeri i "naučnici" su sve to posmatrali u čudu.

"Klinac ima četrnaest godina a izgleda kao da ima deset. Nebi trabalo da može to da uradi. Ovo nam je pomoglo da uvidimo koliko su naši sistemi ranjivi i da se mora osmisliti potpuno novi sistem zaštite," rekao je jedan od šefova istraživačkog centra.

Da li je mali haker odmah dobio posao nije nam poznato ali proizvođači tvrde da su pronašli način da se zaštite od napada budućih sajber "provalnika". Naravno, tajnu kako su to učinili neće nam odati, ali ovo sigurno baca na razmišljanje sve vlasnike "na dugme" automobila.

Nastavak na Autoportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.