Daimler ušao u konkurenciju EV šlepera

Izvor: B92, 08.Jun.2018, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daimler ušao u konkurenciju EV šlepera

Nemački gigant Daimler, vlasnik Mercedesa između ostalog, predstavio je svoj prvi električni šleper.

Daimler je pod svojim vodećim američkim kamionskim brendom Freightliner otkrio dva potpuno električna modela – eM2 i eCascadia.

Oni su se pridružili Mercedesu eActros, FUSO eCanter, Mercedes Citaro EV gradskom autobusu i Thomas Built Saf-T Liner C2 Jouley školskom autobusu čime je Daimler potpuno pokrio svoju gamu električnih komercijalnih vozila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Tokom ove godine Daimler Trucks će isporučiti flotu od oko 30 EV kamiona prvo kupcima u SAD.

"Mi smo neosporni lider u kamionskoj industriji i nameravamo da zadržimo tu poziciju i u segmentu električnih kamiona i autobusa. Nameravamo da postavljamo standarde i u ovom segmentu. Možeo da ponudimo najbolje baterije, punjače, kontrolu energije", rekao je član Upravnog odbora Daimlera Martin Daum.

Freightliner eCascadia je baziran na, logično, Cascadia modelu, najuspešnijem šleperu za duge distance u Severnoj Americi.

Potpuno električni model ima bateriju od 550 kWh koja omogućava domet od 400 km, a napuni se do 80% kapaciteta za 90 minuta, što omogućava dodatnih 320 km.

Električna pogonska jedinica ima 730 KS, što je u poređenju sa glavnim konkurentom Tesla Semi slabija varijanta, kao i domet koji je kod Tesle, prema tvrdnjama Ilona Maska oko 800 km.

U međuvremenu, eM2 je kamion srednje veličine za lokalnu upotrebu i kraće distance. Ima bateriju od 325 kWh sa 480 KS i dometom od 370 km.

Baterija se do 80% kapaciteta napuni za sat vremena, a to omogućava eM2 da pređe još 300 km.

"Želimo da svojim kamionima i autobusima učinimo naše kupce još uspešnijim. Ovo se odnosi i na tradicionalni i na električni pogon. Dizajnirali smo eCascadia i eM2 u SAD prema posebnim zahtevima naših kupaca", rekao je direktor Daimler Trucks doktor Frank Rajntjes.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Daimler ušao u konkurenciju EV šlepera

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Jun.2018

Njemački gigant Daimler, vlasnik Mercedesa između ostalog, predstavio je svoj prvi električni šleper...Daimler je pod svojim vodećim američkim kamionskim brendom Freightliner otkrio dva potpuno električna modela – eM2 i eCascadia...Oni su se pridružili Mercedesu eActros, FUSO eCanter, Mercedes...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.