Daimler kupuje deo MV Aguste

Izvor: Nacionalna klasa, 03.Nov.2014, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daimler kupuje deo MV Aguste

Daimler je saopštio da će kupiti 25% italijanskog proizvođača motocikala MV Agusta u okviru planirane dugoročne saradnje, koja će nemačkom proizvođaču automobila i kamiona doneti pristup tehnologiji laganih trocilindričnih motora.

Daimler je saopštio da će obaviti kupovinu preko odelenja za automobile visokih performansi Mercedes-AMG i da će imati mesto u direktorskom odboru MV Aguste. Ova italijanska kompanija veoma je ugledna u svetu motociklističkog sporta, pošto je osvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << preko 75 svetskih titula u konkurenciji vozača i timova.

Nemački gigant nije objavio finansijske detalje ovog posla, ali je saopštio da će saradnja dve firme obuhvatati marketing i prodaju.

Sličan potez pre dve godine je preduzela konkurentska Volkswagen grupacija, koja je preko Audija kupila italijansku motociklističku marku Ducati za 860 miliona EUR.

Daimler je ovom kupovinom dobio pristup seriji visoko performantnih trocilindričnih motora koje je italijanska kompanija razvila za svoje supermodele. Interesovanje za lagane motore je u porastu sa uvođenjem sve oštrijih regulativa protiv zagađenja okoline. Proizvođači pokušavaju da bolje iskoriste motore manje zapremine u kombinaciji sa električnim motorima u automobilima sa hibridnim pogonom.

MV Agusta skoro je potpuno nestala sa tržišta tokom sedamdesetih godina, ali se vratila 1992. godine, kada je obnovljena pod vođstvom motociklističkog preduzetnika Klaudija Kastiljionija (Claudio Castiglioni) i dizajnera Masima Tamburinija (Massimo Tamburini), koji je kreirao superbajk F4.

U poslednjih deset godina, ova kompanija ponovo je bila opterećena finansijskim problemima i promenila je nekoliko vlasnika, uključujući Harley-Davidson i malezijsku državnu kompaniju Proton. Kastiljioni ju je ponovo kupio 2010. godine, neposredno pre nego što je umro, a kompaniju danas vodi njegov sin Đovani. On je rekao da će Mercedes-AMG će pomoći MV Agusti da se dodatno proširi u svetu i ubrza rast.

MV Agusta ima 260 radnika u svom sedištu na obali ostrva Varese, na severu Italije, gde proizvodi trocilindrične i četvorocilindrične motore zapremine od 675 do 1100 ccm.

Partnersto nemačke i ialijanske kompanije mora da dobije potvrdu nadležnih službi, a očekuje se da će dozvola biti izdata tokom novembra.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.