Da li znate kako se zove strah od vožnje i automobila?

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 19:37

Da li znate kako se zove strah od vožnje i automobila?

Postoje dve reči koje objašnjavaju strah od upravljanja motornim vozilom.

Prvi je vehofobija i odnosi se na strah od aktivne vožnje, dok fobija od boravka u automobilu jeste zapravo amaksofobija.

Amaksofobija uključuje i sam proces vožnje, ali i vožnju u automobilu ili nekom drugom obliku prevoza kao putnik. Etimološki, reč dolazi od grčkog amaxos (kočija) i fobos (strah).

Uzroci ovih fobija mogu biti preživljena saobraćajna nesreća, ali i neodređeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strah od vožnje ili putovanja. Simptomi koje osoba sa amaksofobijom ima su znojenje, vrtoglavica, nelagoda u želucu, stezanje u prsima, ubrzani rad srca, nagon za plačem ili vriskom, napetost mišića i panika, uz negativne misli, brigu i strah.

Španska glumica Penelope Cruz, nakon premijere filma Ferrari, priznala je da ima fobiju i to još od detinjstva.

"Sestru je udario automobil tačno ispred mene, kada sam imala osam ili devet godina. Sećam se da je vozač nosio crveni kaput. Vreme je stalo tada. To je velika trauma, videla sam da je izgubila svest. Bila sam paralizovana", ispričala je ona.

Ako osećate da biste mogli imati fobiju od vožnje, ne ustručavajte se da potražite savet stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li znate kako se zove strah od vožnje i automobila?

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2024

Postoje dvije riječi koje objašnjavaju strah od upravljanja motornim vozilom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.