Da li vazdušni jastuci imaju rok trajanja?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2022, 05:36

Da li vazdušni jastuci imaju rok trajanja?

Kod novih automobila nema rokova, a ako imate vozilo koje je proizvedeno osamdesetih ili početkom devedesetih - proverite.

U bezbednosnoj opremi automobila, vazdušni jastuci su jedan od ključnih stavki.

Do sada su na sačuvali desetine hiljada vozača, suvozača i putnika i svima bi trebalo da bude u interesu da funkcioniše. Da li vazdušni jastuci imaju rok trajanja?

Kada su proizvođači automobila počeli da ugrađuju vazdušne jastuke, pre četrdesetak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godina, rok trajanja je bio jasno definisan.

Uglavnom bi to bilo 10 ili 15 godina. Ipak, proizvođači poput Honde ranih 1990-ih savetovali su proveru vazdušnih jastuka svakih 10 godina.

U Mercedesu su, pak, zaključili da će vazdušni jastuci koje su proizveli posle 1992. godine trajati ceo životni vek automobila. Napredak u tehnologiji modula vazdušnih jastuka obezbeđuje doživotnu, funkcionalnu pouzdanost vazdušnih jastuka.

Vazdušni jastuk se dokazao kao pouzdan uređaj koji ne zahteva previše provere niti popravke. Ovo su dobre vesti s obzirom na to da sva vozila koja se proizvode danas imaju vazdušne jastuke. Neki modeli imaju ugrađeno više različitih tipova vazdušnih jastuka.

Redovna provera vazdušnih jastuka koje imate u svom vozilu se preporučuje ako zasija njihova lampica na kontrolnoj tabli vašeg automobila. Kada startujete automobil, trebalo bi da vidite kako se lampica za vazdušni jastuk pali i odmah nakon toga gasi. Ako simbol ne zasvetli ili lampica svetli duže vreme, trebalo bi da posetite kvalifikovanog mehaničara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Imaju li vazdušni jastuci u vozilima rok trajanja

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Mar.2022, 00:04

U sigurnosnoj opremi automobila vazdušni jastuci jedan su od ključnih dosega. Dosad su spasili desetine hiljada vozača, suvozača i putnika na zadnjem sjedalu, a svakomu bi trebalo da bude u interesu da funkcionišu. Imaju li vazdušni jastuci rok trajanja? Kada su proizvođači automobila počeli...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.