Da li je istina da ćete biti bolji vozači, ako vežbate vožnju sa majkom ili ocem?

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2022, 15:51

Da li je istina da ćete biti bolji vozači, ako vežbate vožnju sa majkom ili ocem?

Ako imate 17 godina i sa roditeljima vežbate da vozite manje je verovatno da ćete jednog dana izazvati saobraćajnu nesreću.

Kod vozača između 18 i 25 godina učestalost nezgoda je za više od četvrtine niža ako su dozvolu stekli sa 17 i vežbali da voze sa mamom ili tatom, pokazala je analiza osiguravajućeg udruženja HUK.

Efekat je posebno upečatljiv kod vozača od 18 i 19 godina, pokazuju rezultati studije objavljeni u četvrtak. "Pratnja" najmlađih vozača >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ne moraju da budu roditelji, ali je to običaj u većini porodica.

Udruženje HUK iz Koburga je lider na nemačkom tržištu sa više od 13 miliona osiguranih vozila. Učestalost šteta, pokazali su podaci, kod vozača početnika od 18 i 19 godina koji vežbaju sa starijima manja je za 28 odsto nego kod onih koji sami nauče da voze.

Prednosti se vide na duge staze - kod vozača od 20 do 22 godine, učestalost udesa je 26 odsto manja ako su sa 17 vozli u pratnji, a oni od 23 i 24 godine i dalje izazivaju za četvrtinu manje nezgoda.

Nemačka vlada želi da dozvoli vožnju u pratnji od 16 godina. Međutim, prema anketi instituta za istraživanje javnog mnjenja JuGav (YouGov) na zahtev HUK, većina nemačkih građana je protiv toga.

U anketi u kojoj su učestvovale 4.173 osobe d 16 i više godina, 34 odsto je bilo za plan vlade, a 54 odsto protiv. Pravilo je da što su učesnici stariji, veći je udeo protivnika. Anketa je s početka godine, ali HUK pretpostavlja da nije bilo značajnije promene.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.