Da li i vas zbunjuje ovaj zimski saobraćajni znak?

Izvor: B92, 17.Jan.2020, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li i vas zbunjuje ovaj "zimski" saobraćajni znak?

Kombinacija znaka ograničenja brzine i dopunske table sa snežnom pahuljom, odnosno pahuljicama već dugo zbunjuje vozače. Problem je u dve table različitog izgleda, ali iste "simbolike", piše sajt Polovni automobili.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Uprkos očiglednoj razlici po pitanju izgleda, na obe vidimo da je reč o snegu – bez obzira da li je reč o jednoj velikoj pahulji ili više malih koje padaju iz oblaka. Stoga nije ni čudo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što dolazi do zbunjivanja.

Ovako izgleda jedna:

A ovako druga:

Pogledajte sliku ispod. Znak ograničenja brzine sa dopunskom tablom sa jednom pahuljom.

Ova kombinacija se više ne koristi.

Ta dopunska tabla u kombinaciji sa znakom ograničenja brzine nije imala nikakvu drugu ulogu osim da obavesti vozače o mogućnosti klizavog kolovoza, a ograničenje brzine je važilo uvek, u svim vremenskim uslovima i bez obzira na stanje kolovoza.

Dakle, ova dopunska tabla nije imala veze sa znakom ograničenja brzine, već su se jednostavno iz praktičnih razloga nalazili na istom stubu.

Kombinacija znaka za ograničenje brzine i dopunske table kakvu vidite ispod znači da to ograničenje brzine važi samo kada je put klizav zbog snega, leda ili poledice.

Dakle, kada vidite ovakvu kombinaciju znaka i dopunske table, znajte da to ograničenje brzine važi samo kada je kolovoz klizav zbog pojave snega, leda ili poledice.

U normalnim uslovima važi uobičajeno ograničenje brzine određeno nekim drugim saobraćajnim znakom ili generalnim ograničenjem (npr. 50 km/h u naselju).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.