DA NE DOĐE DO ZABUNE: Ko tačnije pokazuje brzinu vozila - brzinomeri ili aplikacije za navigaciju?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Sep.2023, 17:28

DA NE DOĐE DO ZABUNE: Ko tačnije pokazuje brzinu vozila - brzinomeri ili aplikacije za navigaciju?

Brzinomeri mogu premašiti brzinu i do 10 procenata, ali nikada ne smeju ići ispod stvarne brzine.

Zašto se brzina prikazana na brzinomeru automobila i satelitskoj navigaciji (aplikacije, eksterni uređaji...) često ne podudaraju? Naime, GPS navigacija često pokazuje drugačiju vrednost u poređenju sa brzinomerima.

To je određeno propisima, kojih se pridržavaju evropski proizvođači automobila, odnosno svi oni proizvođači koji svoja vozila prodaju u Evropi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Brzinomeri zato često pokazuju veću brzinu od navigacionih uređaja.

Pri stalnoj brzini na ravnom putu, satelitska navigacija će verovatno biti preciznija od brzinomera, piše BBC Science Focus.

GPS uređaji izračunavaju brzinu određujući vreme potrebno za prelazak određene udaljenosti, tako da će krivudavi putevi ili naglo ubrzanje/usporavanje iskriviti očitavanja.

Takođe, nakon radikalnih ubrzanja dolazi do kratkog vremenskog kašnjenja dok se GPS proračuni ponovo prilagođavaju. Dakle, pri konstantnoj brzini, GPS navigacija bi trebalo da bude preciznija, ali pri većim fluktuacijama brzine, potrebno im je više vremena da se prilagode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.